пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2.Виникнення та еволюція ідей конституціоналізму.Зародження перед конституційних ідей в добу Античності і Середньовіччя. Еволюція ідеї створення Конституції у Новий час. Перші зародки конституцій у європейській і північноамериканській історії, історичні обставини появи перших конституційних документів.Вплив персоналій мислителів доби Просвітництва на еволюцію ідей конституціоналізму.

Конституціоналізм - це політико-правова категорія, яка опосередковує місце і роль конституції у правовій системі, суспільстві і державі, що знаходять вияв у її верховенстві та характері впливу на суспільні відносини. За змістом конституціоналізм - це конституційне будівництво, реалізація конституції та її охорона, гарантування. За формою конституціоналізм опосередковує конституційний лад, тобто державний і суспільний лад, форми безпосереднього народовладдя, держави тощо.

У генезисі конституціоналізму як соціально-правового феномена можна виокремити три періоди (з відповідними етапами): становлення (передісторію),розвиток (історію) і системне формування. Основою запропонованої періодизації є хронологічний принцип, відповідний історичній логіці виникнення та розвитку конституційно-правових ідей, теорій та їх інституціонального оформлення.

Витоки конституціоналізму простежуються з античних часів. Період до появи перших буржуазних конституцій — це передісторія конституціоналізму. У рамках цього періоду можна виокремити етапи: античність; раннє середньовіччя (IV-X ст.); класичне середньовіччя (друга половина XI — кінець XV ст.); пізнє середньовіччя — ранній Новий час (XVI-XVII ст.). Розвиток конституціоналізму (початок власне історії) припадає на період Нового часу (XVII-XIX ст.).Системне формування конституціоналізму починається з Новітнього часу і триває в сучасності. Витоки конституціоналізму виникають значно раніше, ніж з'являються перші конституції. Отже, «першопричиною» конституціоналізму можна вважатидуховно-моральні постулати періоду античності та східних цивілізацій. Так, у період античності виникає юриспруденція як система понять і категорій, яка дає змогу аналізувати та синтезувати уявлення про правила співжиття, засновані на принципі формальної рівності, рівної міри свободи, визнання і захисту індивідуальних інтересів. Формується римське право, затверджується раціоналістичний підхід до права.

Конституціоналізм веде початок від старогрецьких конституцій, що діяли за декілька сторіч до нашої ери, про яких відомо лише з праць Аристотеля. У період принципата Стародавнього Рима з’являються разом з актами римського сенату (senatus consultus) імператорські приписи різних видів, які отримали найменування конституцій (constitutio ediktum, mandatum, decretum, rescriptum). Їх зміст та місце у розвитку правової системи Рима має інтерес перш за все як екскурс в етимологію поняття.

Середньовічний конституціоналізм базується на «варварських правдах, Візантійському законодавстві. Ближче до сучасного уявлення про конституційні акти Велика Хартія Вольностей (Англія, 1215 рік), «Форма правління держави Англії, Шотландії, Ірландії і володіннями, які до них відносяться. Знаряддя праці|Знаряддя управління» (1653 рік), Білль про права (Англія, 1689 рік), в яких вже проглядаються конституційні ідеї Декларації прав людини і громадянина (1789 р.) про те, зокрема, що права людини повинні признаватися «природними, невідчужуваними, священними».

Сучасний конституціоналізм пов’язаний із першими конституційними актами Північної Америки 70-х - 80-х р.р. ХVIII ст. і, перш за все, з Конституцією США (1787 р.), яка має найбільш тривалу історію існування. До цього ж періоду розвитку конституціоналізму відносяться Декларація прав людини і громадянина (Франція, 1789 р.), Конституції Франції і Польщі, а також перший конституційний акт в Україні – «Правовий устрій і Конституції прав і вольностей Війська Запорізького», відомий як Конституція П. Орлика (1710 р.).

Термін “конституціоналізм”, на думку Г. Дж. Бермана, був введений у науковий оборот наприкінці ХVІІІ – початку XIX ст. для позначення головним чином американської доктрини верховенства писаної конституції над звичайними законами. Проте реальність цього феномену вперше виявилася ще в міських правових системах Західної Європи в XI – XII ст.

В сучасній зарубіжній юридичній літературі конституціоналізм розглядається в нерозривному зв'язку з обмеженням влади держави як «віра в існування конституційних способів щодо встановлення державних обмежень», «юридичне обмеження держави і повна протилежність свавільному правлінню».


07.06.2016; 00:36
хиты: 115
рейтинг:0
Общественные науки
политология
государственное управление
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь