пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Цвінгліанство -

одне з радикальних течій Реформації, початок якому поклало вчення релігійного реформатора Ульріха Цвінглі (. 1484-1531 рр); набуло поширення в Швейцарії і Південної Німеччини. Цвінгліанство багато в чому схоже з лютеранством. Основні положення його віровчення спиралися на викладені в посланнях апостола Павла (Новий Завіт) уявлення про спокуту Ісусом Христом первородного гріха і спасіння небагатьох обраних людей за допомогою божественної благодаті. Ульріх Цвінглі вважав, що первородний гріх - це моральна хвороба, але не вина людини. З цього випливало, що спасіння можливе і без хрещення. Цвинглианство визнавало Богом Святого Письма. На думку його послідовників істинним було тільки те, що знаходило пряме підтвердження в Біблії. З цієї причини цвинглианство відкидало християнські таїнства. Богослужіння зводилося до проповіді, молитві і читанню псалмів (воно велося німецькою мовою). Натомість християнських таїнств практикувалися обряди хрещення і причастя під обома видами (хлібом і вином). Ці обряди вважалися простими символами :. Хрещення символізувало прийняття в громаду нового члена, а причащання уособлювало пам'ять про Ісуса Христа (при цьому хліб і вино сприймалися не як «тіло і кров Господні», а лише в якості їх символів, оскільки пресуществление (див Пресуществление ) дарів під час обряду, згідно цвінгліанства, не відбувалося). З храмів були видалені ікони, статуї, хрести, мощі, органи, дзвони, вівтарі. Монашество і целібат (безшлюбність) духовенства були відкинуті, торгівля індульгенціями (див. Індульгенція) була заборонена. Монастирське майно було повністю секуляризованому (вилучено), а самі монастирі перетворені в школи, лікарні, притулки. В основі церковної організації цвинглианства лежали принципи самоврядності релігійних громад, обрання та зміщення служителів культу. Кращим державним устроєм в ньому вважалася представницька демократія, важливе місце в якій повинен був займати пророк - порадник, наставник, глашатая Божественної волі. Після поразки Цюріха (центру цвинглианства) у війні з католицькими «лісовими» кантонами (Люцерн, Швіц, Урі, Унтервальден) і загибелі Ульріха Цвінглі завдяки зусиллям його наступника Генріха Булинґера (1504-1575 рр.) Цвинглианство знову почало поширюватися в Швейцарії, проте в XVI наприкінці - початку XVII ст. воно злилося з кальвінізмом і припинило власне існування. Літ.: Лихачова Є. Європейські реформатори: Гус, Лютер, Цвінглі, Кальвін. СПб, 1872. Прозорівська Б. Ульріх Цвінглі. СПб, 1894. Прозорівська Б. Ульріх Цвінглі, його життя і реформаторська діяльність. СПб., 1898.

Горєлов Олександр

Розвиток науки та зміни в уявленнях європейців про місце людини у Всесвіті.Формування інтелектуальної еліти раннього нового часу та визначення її ролі у суспільстві. Гуманізм та поширення Ренесансної концепції про природу людини. Копернік та крах середньовічної науки. Великі географічні відкриття та їх вплив на концепцію Всесвіту. Наслідки «революції у науці».

Поширення ідей Просвітництва у XVIII ст.Просвітництво: дефініція поняття( як ідеологія та епоха). Передумови виникнення, напрямки, результати Просвітництва.

Розвиток науки та зміни в уявленнях європейців про місце людини у Всесвіті.


07.06.2016; 00:21
хиты: 110
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
интеллектуальная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь