пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

30.Основи конституційного права КНР. Характеристика діючої Конституції.

Перш за все, воно є галуззю соціалістичного права. У конституційному праві відбилися всі основні концепції та постулати соціалістичного «конституціоналізму», керівна роль комуністичної партії, соціалістичне народовладдя, соціалістична законність, класова боротьба тощо.

Нині діюча Конституція КНР розроблена на основі всенародного обговорення. Вона офіційно оприлюднена і прийнята до виконання після затвердження на п'ятій сесії Всекитайських Зборів народних представників 5-го скликання 4 грудня 1982

Конституція КНР 1982 р. містить Передмова і 4 розділи, що мають 138 статей. Глави Основного закону країни:

«Загальні положення» «Основні права і обов'язки громадян» «Державний устрій» «Державний прапор, Державний герб, столиця КНР».

Відповідно до ст.1 Конституції, Китайська Народна Республіка є соціалістична держава демократичної диктатури народу, керованою робітничим класом і засноване на союзі робітників і селян.

Соціалістичний лад є основний лад Китайської Народної Республіки. Забороняється будь-яким організаціям або окремим особам підривати соціалістичний лад.

Перерахуємо характерні риси Конституції.

1.Конституція соціалістичного типу, в її основу покладено марксистсько-ленінські ідеї. Тому офіційною ідеологією КНР є соціалістична ідеологія, а держава розвиває соціалістичне просвітництво.

2.Декларується приналежність влади народу, КНР проголошується соціалістичною державою демократичної диктатури народу.

3.Для державної власності, що становить найважливішу основу китайського соціалістичного суспільного ладу, встановлюється особливе місце в економічній системі і привілейований режим.

4.На сучасному етапі взято курс на здійснення радикальних соціально-економічних реформ, які охоплюють в КНР як політика «соціалістичної модернізації».

5.Констітуціонние норми встановлюють унітарну форму державного устрою. Однак допускаються і досить широко використовуються різні форми адміністративної автономії (автономний район, автономний округ, автономний повіт). Це має принципове значення, так як КНР - багатонаціональна (поліетнічне) держава, хоча переважна більшість у структурі населення - етнічні китайці.

6.Конституція виходить із соціалістичної доктрини прав і обов'язків громадянина, яка заперечує природний характер прав людини. Права і свободи підпорядковані цілям та завданням соціалістичного будівництва.

Права та обов'язки людини і громадянина за Конституцією КНР 1982

Згідно Конституції КНР, всі громадяни рівні перед законом, і держава зобов'язана дотримуватися і захищати права людини. Кожному громадянину КНР конституційно гарантовані (гл. 2):

права обирати і бути обраним;право на свободу слова, друку, зборів, створення товариств, походів і демонстрацій;свободу віросповідання;особисту свободу;повага людської гідності та особистого життя;недоторканність житла і законного приватного майна;свободу листування і збереження таємниці листування;право критикувати і вносити пропозиції на адресу будь-якого державної установи та державного службовця;право контролю над діяльністю державних установ і державних службовців;право на працю;


16.01.2016; 12:19
хиты: 142
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь