пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

§ 1. ПОЛЯРИЗАЦІЯ СВІТЛА ПРИ ВІДБИВАННІ І ЗАЛОМЛЕННІ. ЗАКОН БРЮСТЕРА

Як відомо, в розвитку вчення про світло явища інтерференції і дифракції свідчать про хвильову природу світла. Розрізняти світлові хвилі (поздовжні вони чи поперечні) дає змогу явище поляризації світла, звідки випливає, що світлові хвилі поперечні. Пізніше цей факт було пояснено за допомогою електромагнітної теорії світла.

file1_html_75be439b.png

file1_html_m443d701e.png

Світлові хвилі є електромагнітними хвилями дуже короткої дов­жини — від 400 до 760 нм, тому описані досліди для них непридатні. Таке світло або світловий промінь називають природним. Нагадаємо, що дія світла на речовину зумовлюється пере­важно електричними коливаннями в електромагнітній хвилі.

Світловий промінь, в якому електричні коливання відбуваються весь час тільки в одній площині, називається плоскополяризованим. Такий промінь характеризується площиною коливань, тобто пло­щиною, в якій розміщується вектор Е. Зазначимо, що з історичних причин поляризований промінь нерідко ще характеризують площи­ною, перпендикулярною до площини коливання. Вона збігається з ектором Н і називається площиною поляризації. Плос-кополяризований промінь можна зобразити так, як на рис. 68, б (промінь перпен­дикулярний до площини ри­сунка, вектори амплітуд Е лежать у площині рисунка). Поляризоване світло мо­жна дістати при відбиванні і заломленні або ж при про­ходженні світла через 

file1_html_2b367614.jpg

анізотропні середовища (це, наприклад, деякі кристалічні тіла, які мають різні властивості пропускання світлових хвиль залежно від напряму їх поширення). Явища поляризації світла доводять, що світлові хвилі є поперечними.

Досліди показують, що відбитий і заломлений промені на межі діелектрика стають частково поляризованими. У відбитому промені OS'переважаючими стають коливання, позначені точками, а в за­ломленому промені OS— коливання, позначені рисками. В цьому можна переконатися, взявши другу скляну пластинку або дзеркало. Якщо дзеркало-аналізатор розмістити перпендикулярно до площини рисунка, то при будь-яких кутах падіння промінь OSвідбивається від нього, помітно не змінюючи інтенсивністьАнглійський фізик Брюстер, досліджуючи поляризацію світла при відбиванні, встановив, щорля будь-якого діелектрика є певний кут падіння, при якому відбитий промінь повністю поляризований. Такий кут падіння називають кутом повної поляризації світла. Вели­чина цього кута визначається законом Брюстера (1815 p.): I

file1_html_7f4c29b2.jpg(1)

де /0 кут повної поляризації; п 

показник заломлення діелектрика (для скла п = 1,5; /0 = 56°19').

Зіставивши закон Брюстера і закон зало­млення світла

file1_html_m1f75b37f.png

знайдемо, що cos/0 = sin/-, тому (/„ + г) = 90°. При повній поляризації відби­того променя відбитий і заломлений проме­ні взаємно перпендикулярні.

З'ясуємо внутрішній механізм поляриза-

file1_html_m47984b03.jpg

ції світла при відбиванні і заломленні. Нехай ці явища відбуваються на межі вакуум — діелектрик. 

Поляризованим є розсіяне світло. Воно виникає при проходжен­ні природного пучка світла через мутне середовище — туман, рідину, колоїдний розчин, в якому містяться завислі частинки, менші за дов­жину світлових хвиль. 

file1_html_395dd235.jpg

них світлових хвиль. Відомо, що коливання вектора Е' у вторинній хвилі відбувається в площині, що проходить через напрям коли­вання зарядженої частинки. Саме тому роз­сіяне світло в напрямі, перпендикулярному до прохідного променя, буде повністю поля­ризованим. У цьому можна переконатися, наприклад, при боковому спостереженні пу­чка світла, що проходить у кюветі з водою, за допомогою поляроїда.

Зазначимо, що за законом Релея інтенсивність розсіяного світла пропорційна частоті в четвертому степені (або ж обернено пропор­ційна довжині хвилі у четвертому степені):

file1_html_m5e345297.png

8.Подвійне променезаломлення. Поляризаційні призми. Закон Брюстера. Закон Малюса.
 


хиты: 155
рейтинг:+1
Естественные науки
физика
атомная физика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь