пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

51.52.Об`активна обумовленість позичкового відсотка.Суть і функції позичкового відсотка

Позичковий відсоток вважається ціною тимчасового використання позичкових грошових коштів, винагородженням власника за те, що він дозволив використовувати свій капітал в якості фактору виробництва

В даний час найбільш розповсюдженим визначенням позичкового відсотка є наступне:

Позичковий відсоток (від англ. Loaninterest) – своєрідна ціна звуженої в тимчасове використання вартості

Для того, щоб визначити сучасну сутність позичкового відсотка, на нашу думку, його варто розглядати в широкому і вузькому змісті.

У широкому змістіпозичковий відсоток являє собою право кредитора на одержання доходу від реалізації кредитних відносин.

У вузькому змісті– це кількісна оцінка цього права, виражена ставкою, нормою відсотка, обумовленої відношенням отриманого доходу до величини позички.

У тому випадку, якщо це право одержує кількісну оцінку у відносному вираженні і належить банкові виникає банківський відсоток як одна з форм позичкового.

Абсолютна величина прибутку, яка отримана від реалізації кредитних відносин, називається відсотковими грошима.

В практичній банківській діяльності вони також називаються відсотковими

Позичковий відсоток є об'єктивною економічною категорією, його виникнення обумовлене наявністю товарно-грошових відносин, що, у свою чергу, визначаються відносинами власності. Позичковий відсоток виникає там, де окремий власник передає іншому визначену вартість у тимчасове користування з метою її продуктивного споживання. Ця вартість має риси товару, споживча вартість (корисність) якого складається в одержанні прибутку, що відповідає доход і виробника, і кредитора (у формі відсотка).

ому в умовах розвитку ринкових відносин і трансформації функцій позичкового відсотка, з урахуванням вимог специфіки його прояву, варто виділити наступні його функції: розподільну, стимулюючу і функцію збереження позичкового капіталу і засобу можливості порівняння цінності дійсних і майбутніх благ.

1. Розподільна функція.Оскільки позичковий відсоток – це ціна позикових грошей, то, як і будь-яка ціна, він виконує функцію розподілу грошового і відповідно реального капіталу серед різних підприємств, фірм і інвестиційних об'єктів. Відповідно до цієї функції наявні в наявності гроші розподіляються між тими позичальниками, ступінь прибутковості або очікувана норма прибутку яким є досить високої, отже, гарантується виплата відсотків. Відсоток, виконуючи свою функцію, розподіляє реальний капітал між тими галузями, де він виявиться найбільш продуктивним і, відповідно, найбільш прибутковим. Таке розміщення фінансових ресурсів працює в інтересах суспільства в цілому

2. Стимулююча функція. Позичковий відсоток – не пасивний учасник кредитної угоди, він впливає на функціонування позикових засобів, ефективне використання вартості, що позичається. Необхідність виплати відсотка стимулює позичальника до одержання максимального прибутку в умовах ринкової конкуренції, щоб розплатиться з кредитором і мати засобу для розширеного відтворення. Якщо підприємство не буде раціонально застосовувати позикові засоби (а також і власні), то відсотки за користування позичкою поглинуть весь його прибуток.

3. Функція збереження позичкового капіталу. При вивченні цієї функції позичкового відсотка варто врахувати, що збереження вартості засобів, відданих у тимчасове користування відбувається в тому випадку, якщо до кредитора від позичальника повертаються суми рівноцінної вартості, наданим у тимчасове користування.

4. Функція засобу можливості порівняння цінності дійсних і майбутніх благ. Важливим фактором, що впливає на рівень відсотка, є взаємодія попиту та пропозиції на грошовому ринку.


17.12.2016; 22:24
хиты: 102
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь