пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36.Грошові реформи:поняття,цілі та класифікація.

Грошова реформа- це цілеспрямовані перетворення, за допомогою яких здійснюються рішучі комплексні дії, спрямовані на оздоровлення економіки, фінансів, грошового обігу тощо. Головною функцією грошової реформи є стабілізація грошового обігу. Грошова реформа є складовим ел-м антиінфляційної п-ки і спрямовується на усунення наслідків інфляції.

два основних методи проведення грошових реформ:

метод блокуваннябанківських рахунків на заздалегідь визначений строк або навіть на невизначений час. Це дає змогу уряду мати свободу дій і відповідні кошти, які повертаються власникам лише тоді, коли в-во пройде стадію нормалізації і розпочне зростати. Можна їх також конвертувати на цінні папери, які будуть не знецінюватися, а приносити їхнім власникам відповідний доход;метод списання готівкита коштів населення на банківських рахунках та одночасної заміни їх на нову грошову одиницю за єдиним або ж диференційованим співвідношенням.

Для визначення конкретних методів проведення грошової реформи і вибору тієї чи іншої п-ки важливим є стан поточної економічної ситуації.

Грошова реформа не обов'язкова і не є єдиним способом стабілізації валюти. Не обов'язково також вона повинна мати конфіскаційний характер. Що стосується України, то інфляція вже в першій половині 1991 р. понад 30 млн. чоловік поставила за межу бідності, а в 1993 р. в такому становищі опинилося понад 90% населення. Тому грошову реформу було проведено з позицій захисту інтересів та нагромаджень населення, вона супроводжувалася диверсифікацією народного господарства, введенням в обіг української грошової одиниці, митниці та розширенням взаємовигідних стосунків з усіма країнами світу.

Класифікація грошових реформ

За глибиною перетворень і вдосконалень механізму регулювання грошового обороту грошові реформи можна класифікувати так:

повні грошові реформи. Їх здійснення передбачає проведення радикальних структурних і оздоровчих перетворень у фін-кред с-мі та грошовому обороті країни;

реформи часткового типу. В п-сі їх реалізації вносяться необхідні зміни й раціональні вдосконалення до окремих елементів механізму організації грошового обороту та реформуються певні елементи грошової с-ми;

грошові реформи для проведення спеціальних стабілізаційних заходів.

За характером обміну старих грошей на новірозрізняютьгрошові реформи конфіскаційного і неконфіскаційного типів.

За грошових реформ неконфіскаційноготипу обмін грошей здійснюється за єдиним співвідношенням. Тоді уцінка запасів грошей, доходів, цін і тарифів здійснюється однаково для всіх суб’єктів економічних відносин (грошова реформа в Україні 1996 р.).Грошові реформи конфіскаційноготипу формують диференційоване співвідношення обміну грошей залежно від форми запасу старих грошей. Можуть запроваджуватися різні співвідношення, які залежать від величини поданого до обміну запасу старих грошей, від форми власності власника. До цих реформ належить нуліфікація, яка була запровадж після перевороту 1917 р. в Росії.В залежності від часового періодуреформуваньрозрізняютьодномонетні грошові реформи йреформи паралельного типу. Одномонетні реформи, як правило, пов’язані із введенням в обіг нових грошей за короткий строк (7-15 днів), тобто термін реформування визначається технічними можливостями вилучення старих грошей і запровадженням нових. Грошові реформи паралельного типу випуск в обіг нових грошей здійснюють поступово, паралельно з проведенням радикальних перетворень в економіці, фінансах і грошовому обігу. Вони потребують тривалого часу одночасного паралельного обігу нових грошових знаків зі старими. Це реформи консервативного типу, а за технікою проведення – найскладніші.

Грошові реформи у вузькому розумінні а) формального типу – впровадження нового зразка купюри з одночасним або поступовим вилученням тієї, що функціонує; б) деномінація грошового обігу – заміна через обмін грошових купюр дійсного масштабу цін; в) конфіскаційного типу (з деномінацією грошового обігу або без неї); г) реформи паралельного (консервативного типу) – паралельно знаходяться в обігу досить тривалий час дві грошові одиниці, відбувається відповідна сегментація сфери грошового обігу.

Грошові реформи в широкому розумінні – передбачають не лише впровадження в обіг нової грошової одиниці, але й структурну перебудову дійсної с-ми грошово-валютних і кредитних відносин (приклад: грошова реформа в Росії 1895-1897 рр.).


17.12.2016; 21:30
хиты: 98
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь