пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48.Економічні межі кредиту.

Під зовнішніми (міжкатегоріальними) межами кредитних відносин розуміють їх якісне відокремлення в часі та просторі від всіх інших відносин.

Внутрішні межі показують допустиму міру розвитку окремих форм кредиту – банківського, комерційного, державного, споживчого, міжнародного – в зовнішніх межах кредитних відносин, тобто показує співвідношення часток в рамках єдиного цілого.

Важливо пов'язати межі кредиту з економічними інтересами учасників ринку кредитних ресурсів, оскільки саме в умовах ринкових відносин межі кредиту набувають істинно економічний сенс. Усі інші межі (юридичні, політичні тощо) мають свої підстави поза межами економіки. В той же час, в самих економічних межах можна виділити декілька аспектів розгляду меж кредиту:

а) макроекономічну,

б) мікроекономічну,

в) кількісну і якісну.

В науковій літературі деякі автори окремо виділяють внутрішні і зовнішні межі кредиту. Взагалі питання про межі кредиту є таким же дискусійним, як і питання про його функції. Розглянемо дві перші з них.

Макроекономічна межа кредиту показує межу поширення відносин з приводу акумуляції і розміщення позикового фонду в цілому. Вона формується під впливом комплексу загальноекономічних показників, таких як:

1) об'єм і темпи зростання ВВП:

2) структура і рівень розвитку фінансової системи і стан державних фінансів;

3) мста і методи державної грошово-кредитної політики;

4) розвиток ринкових стосунків тощо.


17.12.2016; 19:56
хиты: 95
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь