пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32.Основні форми інфляції.

Інфля́ція — надмірне, проти потреб товарообігу збільшення кількості паперових грошей з наступним їх швидким знеціненням. Проявляється зростанням загального рівня цін та зниженням купівельної спроможністі грошейРозмір множини товарів, ціни на які зростають, та довжина процесу зростання цін є важливими характеристиками поняття інфляції. Наприклад, слід вирізняти відносне зростання цін, за якого ціни на окремі товари (послуги) зростають значно швидше (нафта, наприклад), ніж інші, або ж останні можуть залишатися постійними.

Існують чотири основні форми інфляції, які перераховані нижче.

Інфляція попиту: Цей тип інфляції має місце, коли сукупний попит на товари і послуги в економіці перевищує їх пропозицію. Ця форма інфляції негативно впливає на ринкову економіку під час війни.

Інфляція витрат: Як випливає з назви, якщо існує збільшення витрат на виробництво товарів і послуг, то, швидше за все, відбудеться сильний ріст цін готових товарів і послуг. Наприклад, зростання заробітної плати робітників буде збільшувати питомі витрати на виробництво, що призведе до зростання цін на відповідну продукцію.

Адміністративна інфляція: частіше її називають керованою інфляцією. Ця форма інфляції присутній, коли ціла галузь промисловості вирішує збільшити ціни на свої товари і послуги, для підняття прибутку. Адміністративна інфляція неможлива під час фінансової кризи або економічної депресії. Цей тип інфляції також називається олігополістичної інфляцією, тому що тільки олігополії мають право встановлювати ціни на свої товари і послуги на будь-якому, бажаному ними, рівні.

Секторна інфляція: Це четверта велика форма інфляції. Секторна інфляція присутня, коли відбувається підвищення цін на товари та послуги, вироблені певною галуззю промисловості. Наприклад, зростання вартості нафти буде безпосередньо впливати на всі інші сектори економіки, які мають безпосереднє відношення до нафтової галузі. Таким чином, підвищення ціни на паливо стає важливим питанням, пов'язаним з економікою у всьому світі. Візьмемо, приміром, авіаційну промисловість. Коли ціна на нафту зростає, ціни квитків також ростуть. Це призводить до широкого поширення інфляції у всіх галузях економіки, хоча вона виникла в одному базовому секторі. Якщо дана ситуація виникає, коли є спад в економіці, послідують звільнення, що негативно позначиться на робочій силі і економіці.

В залежності від темпів зростання цін, розрізняють чотири форми інфляції:

  • помірна (до 10% на рік);
  • галопуюча (від 10 до 100% в рік);
  • висока (буває близько 200-300% на рік);
  • гіперінфляція (40-50% в місяць або 1000% на рік).

16.12.2016; 22:32
хиты: 94
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь