пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25.Рівновага на грошовому ринку

Грошовий ринок – це особливий сектор ринку, на якому здійснюються купівля та продаж грошей як специфічного товару, формується попит, пропозиція і ціна на цей товар. Він виступає механізмом перерозподілу грошових коштів між секторами та суб’єктами економіки, служить для збалансування окремих грошових потоків та грошового обороту в цілому.

Основною функцією грошового ринку є забезпечення рівноваги між попитом і пропо­зицією, формування ситуації, за якої Мd = Мs. Дестабілізація грошової системи і звідси – розвиток інфляційних процесів починається з порушення рівноваги на монетарному ринку. Часто нестабільність грошової системи пов’язується з надмір­ністю емісії грошей, яка породжує їх знецінення. За зміс­том ця констатація відповідає дійсності, але вона зачіпає лишень поверхові аспекти цієї проблеми, вказує не на причини дестабілізаційних процесів, а на їхні наслідки. Криза у функціонуванні грошової системи по­роджується не інфляцією як такою. Не існує і не може існувати надмірності емісії грошей взагалі. Надмірність грошової емісії як економічне явище може розглядатися лише відносно попиту грошей, коли складається ситуація Мs > Мd.

В теорії грошей опрацьовано декілька теоретичних мо­делей встановлення рівноваги на монетарному ринку.

Кейнсіанська модель рівноваги грошового ринку.

image015.jpg

На графіку розглядається спосіб встановлення рів­новаги (точка Е1) із врахуванням впливу на попит і про­позицію грошей екзогенне заданої величини ставки від­сотка. Це типово кейнсіанська модель грошового ринку. Слід звернути увагу на активну функцію норми відсотка, яка безпосередньо впли­ває не лише на попит, а й на пропозицію грошей моне­тарного ринку.


16.12.2016; 21:57
хиты: 99
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь