пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сутність грошей та їх функції. Закони грошового обігу.

Ф-ції грошей – це дії, які вони здійснюють у ринковій економіці. Функції: 1)як міра вартості - гроші забезпеч вираження і вимірювання вартості товарів, надаючи їй форму ціни; 2)як засіб обігу – гроші є посередником в обміні товарів(обслугов акт купівлі-продажу) і забезпеч їх обіг Товар-гроші-товар; 3)як засіб платежу - грощі обслуг погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами ек. відносин, що виникають у процесі розширеного відтворення; 4)як засіб нагромадження(утвор скарбу) – пов*яз із тим що гроші існують поза сф обігу. І внаслідок затримкив руках товаровиробн-в ,вони випадають зі сф обігу.; 5)функції грошей як світових- виходячи на світ ринок ,гроші скидають із себе локальні форми(масштаби цін тощо) і виступають у початков формі ,тобто у вигояд зливків благород металів.

Види грошей: 1)товарні/примітивні (здатні виступати знаряддям обміну); 2)металеві(повноцінні); 3)паперові(символи вартості,грошові знаки які замінюють повноціні гроші в їх ф-ціяї як засіб обігу і платежу.);4)кредитні (чек, банкнота, кредитна картка;)5)електронні.( електрон еквівалент грошам)

Грошовий обіг – це неперервний рух грошей у готівковій і безготівковій формах, які обслуг реалізацію товарів і нетоварних платежів у господарстві.

Обіг грошей здійснюється на основі законів. Закон грошового обігу передбачає, що протягом певного періоду в обігу має бути певна об'єктивно зумовлена грошова маса,тобто визнач к-сть грошей,яка повинна/може бути в обігу Більшість сучасних зх економістів для визнач к-сті грошей, необхідної для обігу, базуються на неокласич теорії збалансованості грошової і товарної мас, запропонованої американським економістом І. Фішером: M*V = P*Q (M – маса грошей в обігу; V – середня швидкість обігу грошей; Р – середній рівень цін на товари та послуги;

Q – кількість товарів та послуг, представлених на ринку).

21.


07.06.2016; 08:36
хиты: 132
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь