пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Економічна системи її сутність, цілі та основні структурні елементи. Типи економічних систем.

Економічна система- це сукупн взаємопов’язаних і відповідним чином упорядкованих елементів економіки, що утвор певну цілісність, економ структуру сусп-ва,яка має загальну мету.

Цілі економ системи: зясувати що виробляти, як вироб і для кого. Основ мета: задовол потреб

Основними структурними елементами є

-Продуктивні сили – сукупність зас.вироб-ва, працівників з їх фіз та розумовими здібностями,інформації,науки та методів організац та управлін вироб-ом,що забезпеч створ матер і духовних благ,необхід для задовол потреб людуй.

-Виробничі /економічні відносини –відносини між людми з приводу вироб-ва,розподілу,обміну і споживання мат і немат благ. Поділяються на: соц-економічні,організац-економічні,техніко-економічні.

-Господарський механізм – частина економ системи, що регулює економ діяльність і забезпеч раціональне співвідношення між окремими підсистемами і елементами економ системи.

Типи економіч сис-м :

Традиційна – збереж.натураль.форм госп-ва;широке застосув ручної праці;бідність насел;домінування традицй,звичаїв,релігій.

Ринкова- свобода підпр діяльності;приватна власність на засоби вироб-ва;ринкове ціноутвор;вільна конкуренція.(не існує чистої рин сис)

Командно-адміністративна- держ власність на зас вироб-ва;централізаціявироб-ва та розподілу ресурс4відсутність реальних торгово-грош відносин та вільного ціноутвор;несприйнятливість до НТП; (Куба)

Змішана- різноманітність форм власності;поєднання ринкового механізму з держ методами регулюв економіки;орієнтація на посилення соціал спрямованості розвитку економіки(Китай,Євпропейські країни)

У наук.літ-рі прийнято виокремлювати 2 основні підходи у дослідж історич процесу : формаційний та цивілізаційний.

Формаційний засновниками були К маркс та Ф Енгельс.Цей підхід передбач що розвиток людства відбувається як послідовна зміна одного способу вироб-ва іншим.Всього виокрем 5 сусп-економ формацій: первіснообщинна,рабовласницька,феодальна,капіталістична,комуністична.

Цивілізаційний- це концепція періодизац історіі що передбач історичний круговорот різних цивілізацій,які проходять стадіії зародж,розквіту і занепаду. Викорем 3 етапи розвитку 1.доіндустріал сус-во (с/г госп-во та ручна праця) 2.Індустріал(механізац промисл вироб-ва) 3.Постіндустріал сус-во – це нова,найрозвинутіша сиадія людськ цивілізац, початок якій поклала науково-техніч революція,що рохгорнулась у 20 ст і поступово переросла в сучасну інформац-інтелектуальну революцію.

Якщо індустріальне сусп визнач к-стю товарів що позначали рівень життя, то постіндустріал визначається якістю життя,вимірюється послугами- охорона здоров,культера ,освіта,відпочинок.

10.


07.06.2016; 08:36
хиты: 136
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь