пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні чинники розміщення важкого машинобудування України.

Галузевий склад, форми організації виробництва та технологічні особливості зумовлюють чинники, що визначають розміщення машинобудівних підприємств. Основними чинниками є сировина (металургійна база), кваліфіковані трудові ресурси, транспортні шляхи і споживач. Підприємства машинобудування побудовані переважно в містах, де є кваліфіковані трудові ресурси і перетинаються транспортні магістралі. До великих міст тяжіють особливо трудоємні і наукоємні галузі машинобудування, а галузі з високою металоємністю — до районів із розвинутою чорною металургією. Виробництво с/г техніки, суднобудування, обладнання для вугільної, нафтової, харчової промисловості орієнтується на споживача. Часто поєднуються два, три або всі чотири основні чинники розміщення машинобудівних підприємств.

Підприємства, що виготовляють машини й устаткування для металургії, гірничодобувної, хімічної, паливної та енергетичної промисловості,. належать до важкого машинобудування. Вони розміщені переважно у Донбасі та Придніпров'ї.

Найбільшими у підгалузі є Новокраматорський та Горлівський машинобудівні заводи, Харківський турбінний завод. Великими центрами важкого машинобудування є також Донецьк, Луганськ, Кривий Ріг, Дніпропетровськ.

Транспортне машинобудування спеціалізується в Україні на виробництві майже всіх транспортних засобів. Тепловозобудування зосереджене в Луганську і Харкові. У Луганську налагоджено виробництво трамваїв. Вагони виробляють у Стаханові, Дніпродзержинську, Кременчуку, залізничні цистерни — у Маріуполі.

У нашій країні розвинуте суднобудування, найбільшим центром якого є Миколаїв. Центрами морського суднобудування також є Херсон, Київ, Керч, а річкового — Київ, Запоріжжя, Херсон, Ізмаїл.

Автомобілебудування розвинуте у Львові (автобусний завод та завод автонавантажувачів), Кременчуку (завод великовантажних автомобілів, де налагоджено й випуск мікроавтобусів "Івеко"), Запоріжжі та Іллічівську (заводи легкових автомобілів), Луцьку (завод вантажо-пасажирських автомашин "Волинянка"), Мелітополі (моторний завод). В останнє десятиліття розпочато випуск тролейбусів у Львові, Дніпропетровську та Києві, автобусів малої місткості у Черкасах.

Центрами літакобудування в Україні є Київ, Харків і Запоріжжя (авіадвигуни), виробництва космічної техніки — Дніпропетровськ.

Електротехнічне машинобудування, яке спеціалізується на випуску електричних двигунів, апаратів, приладів, кабелю та іншої продукції, що призначена для передачі і споживання електроенергії, представлене заводами в Харкові, Києві, Запоріжжі, Полтаві, Львові, Донецьку тощо.

Підприємства електронної й радіотехнічної промисловості розташовані переважно у великих містах, де зосереджені висококваліфіковані трудові ресурси, науково-дослідні інститути. Серед них виділяються Львівські заводи телевізорів, кінескопів, Київські заводи телевізорів, магнітофонів, транзисторних радіоприймачів, електронно-обчислювальних машин, а також телевізорні заводи Дніпропетровська і Сімферополя, електронних мікроскопів у Сумах.

Найбільшими центрами верстато- і приладобудування в Україні є Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Краматорськ, Запоріжжя, Донецьк, Львів.

Основні підприємства тракторного і сільськогосподарського машинобудування розміщені в Харкові (тракторнийзавод), Дніпропетровську, Тернополі, Ромнах (бурякозбиральних комбайнів), Херсоні та Олександрії (кукурудзозбиральних комбайнів), Кіровограді (тракторних сівалок), Одесі (плугів і культиваторів), Хмельницькому (кормозбиральних комбайнів).
 

46.


31.05.2016; 16:46
хиты: 138
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь