пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Аналіз витрат та собівартості продукції підприємства

Собівартість продукції - це витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції, виражена в грошовій формі і складається в реальних умовах господарської діяльності. Собівартість продукції дозволяє дати узагальнюючу оцінку ефективності використання ресурсів і визначити резерви збільшення прибутку. У собівартості відображаються витрати засобів і предметів праці, вартість живої праці і вартість додаткових виробничих робіт і послуг.

Розрізняють повну та виробничу собівартість.

Виробнича собівартість відображає витрати пов'язані з виробничим процесом.

Повна собівартість становить суму витрат пов'язану як з виробництвом, так і з реалізацією.

Аналіз собівартості проводиться за такими напрямами:

-Аналіз динаміки узагальнюючих показників виробництва. -Аналіз собівартості одиниці продукції або собівартості одного рубля товарної продукції. -Аналіз структури витрат, 

тобто прямих і непрямих, постійних і змінних.

-Виявлення резервів зниження собівартості.

Собівартість вивчається в двох напрямках по економічним елементам і статтям витрат.

За економічними елементами: аналіз рівня, структури і динаміки собівартості пропонується вивчати за елементами витрат для визначення потреби підприємства у виробничих ресурсах і визначення величини прибутку.

Структура витрат у різних галузях промисловості неоднакова.

Аналіз динаміки собівартості здійснюється за допомогою індексного методу: індекс динаміки собівартості, індекс планового завдання, а також абсолютні зміни собівартості.

Індивідуальні та зведені індекси застосовуються при вивченні динаміки всієї собівартості продукції застосовується показник витрат на карбованець товарної продукції, який представляє собою співвідношення повної собівартості всієї товарної продукції до її вартості в оптових цінах підприємства.


08.06.2017; 23:14
хиты: 110
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь