пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Характеристика методу економічного аналізу

Економічний аналіз, ґрунтуючись на загальній теорії наукового пізнання та враховуючи особливість економічної теорії, має свою специфіку методу дослідження. Під методом економічного аналізу розуміється науковий спосіб вивчення, становлення та розвитку господарських явищ і процесів. Він є сукупністю прийомів І способів дослідження господарської діяльності будь-якого економічного об'єкта шляхом виявлення та визначення взаємозв'язку і зміни його параметрів, кількісного й якісного вимірювання впливу окремих факторів та їхньої сукупності на цю зміну. Метод економічного аналізу спрямований на пізнання внутрішньої природи зміни і розвитку економічних систем за параметрами їх інформаційної моделі.

До характерних ознак методу економічного аналізу належать такі:

1. Розкладання та деталізація складних економічних систем. Це діалектичний підхід, який полягає в тому, що будь-яке явище чи процес розглядають як складну систему і в процесі дослідження треба виокремити їх елементну будову за цільовими ознаками аналізу та взаємозв'язки цих елементів.

2. Виявлення та визначення взаємозв'язків елементів досліджуваної системи і причинно-наслідкових зв'язків зміни їх параметрів. Метод аналізу передбачає з'ясування типу та характеру зв'язків, побудову алгоритму факторної залежності і визначення послідовності оцінок впливу факторів. Економічні взаємозв'язки зазвичай відображають у вигляді математичних формул чи математичних моделей.

3. Вимірювання ступеня впливу факторів на зміну параметрів економічної системи та визначення їхньої пайової участі у зміні загального результату їх сукупної дії. Цей процес залежить від того, наскільки правильно визначений алгоритм зв'язку і від коректності проведених обчислень.

4. Оцінка аналітичних результатів та обґрунтування висновків за цільовою функцією дослідження. Для узагальнення важливим є досягнення об'єктивності оцінок.

Обираючи способи дослідження економічних явищ і процесів, важливо визначити характер функціональної залежності. Усі функціональні зв'язки можна поділити на детерміновані та стохастичні. Детерміновані зв'язки — це пропорційні залежності між двома чи більше параметрами аналітичної моделі, коли певному значенню фактора відповідає адекватне значення аналізованого параметра. Стохастичні зв'язки — це складні залежності між параметрами аналітичної моделі, коли тому самому значенню фактора може відповідати декілька значень результатного параметра, тобто відповідний ступінь впливу виявляється у певному співвідношенні факторів.


08.06.2017; 14:32
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь