пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Зв'язок економічного аналізу з іншими науками

Економічний аналіз є самостійною наукою і навчальною дисципліною. Разом з тим він тісно пов'язаний з іншими науками і дисциплінами, насамперед економічними. Основними із них є економічна теорія, економічна статистика, бухгалтерський облік, аудит, маркетинг, фінанси підприємств, технічні і технологічні науки.

Економічна теорія – це основа усіх наук, у тому числі й економічного аналізу, бо вона, спираючись на статистику, аналіз та інші науки, формулює закони розвитку суспільства.Економічна теорія створила теоретичне підґрунтя економічного аналізу. Великою заслугою цієї науки є введення у практику сукупності економічних понять і показників: концентрація, інвестиції, капітал, ціна, вартість, витрати виробництва, собівартість, прибуток, продуктивність праці, оплата праці та ін. 

Економічна статистика вивчає систему показників суспільного господарства, його структуру, пропорції, взаємозв'язки видів економічної діяльності та елементів відтворення. Вона характеризує кількісний бік економічних явищ і процесів, що відбуваються у суспільному господарстві, у нерозривному зв'язку з їх якісним змістом. Економічний аналіз пов'язаний з економічною статистикою та статистиками видів економічної діяльності щодо використання статистичних даних для отримання достовірних, науково обґрунтованих аналітичних показників. Отже, дані статистики є вихідною економічною інформацією, а дані аналізу – результативною. 

Крім цього, як економічна, так і математична статистика є методичною основою для економічного аналізу, оскільки вона озброює його статистичними методами, які допомагають вивчати стан, динаміку суспільних економічних явищ, встановити взаємозв'язок і силу впливу факторів, спрогнозувати ситуацію на близьку і далеку перспективи. Такі статистичні методи як групування, ряди динаміки, індексний метод, графічний, дисперсійний, кореляційно-регресійний аналіз та інші знайшли широке застосування у практиці аналізу господарської діяльності.

Також економічний аналіз базується на показниках (переважно вартісних) і методології бухгалтерського обліку та звітності. Це стосується визначення фактичних витрат виробництва, фінансових результатів господарювання, собівартості продукції і послуг тощо. 

Однією з пріоритетних наук в умовах ринкової економіки виступає маркетинг, сутність якого полягає у виявленні та максимальному забезпеченні умов для задоволення споживчого попиту на товари і послуги. Він органічно пов'язаний з економічним аналізом, оскільки широко використовує його методи, способи, і, у свою чергу, забезпечує аналіз необхідною інформацією для проведення досліджень кон'юнктури ринку товарів, послуг тощо.

Економічний аналіз пов'язаний також з фінансами підприємств, предметом яких є грошові відносини, які виникають у процесі господарської діяльності підприємств і пов'язані з формуванням власних і залучених коштів, їх використанням, утворенням і розподілом отриманого прибутку.

Таким чином, економічний аналіз використовує теоретико-методологічні, методичні надбання основних економічних, технологічних, природничих наук. Одночасно він забезпечує ефективні наукові інструменти, інформаційну базу для розвитку і функціонування інших наук. Завдяки цьому економічний аналіз у поєднанні з іншими науками сприяє подальшому зростанню економіки, підвищенню ефективності суспільного виробництва.

 


08.06.2017; 14:04
хиты: 96
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь