пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56. Особистість в концепції Берна.

В основі теорії Берна, лежить структурний аналіз. Структурний аналіз, полягає у виділенні й аналізі станів Его. Мета цієї процедури - у досягненні верховенства станів Его, орієнтованих на реальність, і в звільненні їх від впливу архаїчних і чужих елементів.

Відповідно до теорії Берна, особистість складається з трьох окремих функціональних структур відомих як Его-стану. Застосування структурного та трансакційного аналізу вимагає словника всього з шести термінів. Екстеропсіхе, неопсіхе і археопсіхе розглядаються як психічні органи, які проявляють себе феноменологічно і як екстеропсіхіческіе, (тобто ідентифікують) неопсіхіческіе (тобто обробні дані) і археопсіхіческіе (тобто регресивні) стану Его. Зазвичай ці стани Его іменуються Батько, Дорослий і Дитина (Дитя) - відповідно. Батько, Дорослий і Дитина (Дитя) не є концептами, подібно Суперего, Его та Ід, або подібно конструктам Юнга, але феноменологическими реальностями; а розвага, ігри та сценарії - це не абстракції, а операційні соціальні реальності.

Дитячі стану Его існують у дорослої людини як релікти і можуть бути за певних обставин жваві.

Перехід від одного стану Его до іншого, можна спостерігати з боку. У типовому випадку один стан Его характеризується здатністю сприймати і оцінювати реальність, логічно мислити (вторинна обробка), а інший стан відрізняється аутістіческім, схильним до фантазій мисленням і архаїчними і страхами і очікуваннями (первинна обробка). Перший стан - звичайна форма функціонування відповідального дорослого, друга нагадує те, як маленькі діти різного віку займаються своїми справами. Це веде до припущення про наявність двох психічних органів - неопсіхе і археопсіхе. Постійно присутній Дорослий, який у всій повноті проявляється у одержимих учених; постійно присутній Дитина, - часто добре ілюструють деякі поверхневі характеристики всіх трьох станів Его. Деякі професії засновані на постійному публічному прояві одного з станів Его: Батька - у священика, Дорослого - у лікаря-діагноста, Дитину - у клоуна.

Теоретична основа трансакційного аналізу грунтується на трьох прагматичних абсолюту і трьох загальних гіпотезах.

1.Каждий дорослий індивід колись був дитиною.

2.Каждое людська істота має нормально функціонуючим мозком, потенційно здатним сприймати і правильно оцінювати реальність.

3.Каждий індивід, що дожив до дорослого стану, мав колись батьків або тих, хто замінив йому батьків.

Відповідні гіпотези такі:

1) релікти дитинства зберігаються в подальшому житті як повні стану Его (археопсіхіческіе релікти);

2) сприйняття і випробування реальності - не ізольована «здатність», а функція обачного стану Его (неопсіхіческое функціонування);

3) стан Его може повністю приймати на себе контроль над поведінкою індивіда (екстеропсіхіческое функціонування).

У цілому структура особистості розглядається як компромісне поєднання трьох органів: екстеропсіхе, неопсіхе і археопсіхе (див. рис.1). Ці органи феноменологічні та операційно проявляються в станах Его, які називаються Батько, Дорослий і Дитина (див. рис.2).

Різні системи особистості реагують на різні стимули по-різному - точно так само, як це роблять мозок і організм. Екстеропсіхе критично, воно схильне імітувати і нав'язувати запозичені стандарти. Неопсіхе переважно зайнято перетворенням стимулів в інформацію і обробкою це інформації на основі попереднього досвіду. Археопсіхе схильне реагувати більш несподівано на основі предлогіческого мислення і слабо диференційованих або перекручених принципах. По суті, кожен із цих аспектів сприймає оточення по-різному, у відповідності зі своїми функціями, і по-різному реагує на стимули.

Зміни станів Его, які можна легко спостерігати не тільки в пацієнтів, але і у здорових людей, можна пояснити з залученням концепції психічної енергії, або катексис, на основі принципу, що в кожен даний момент заряджене психічною енергією (катектізірованное) стан Его має виконавчої влади . Катексис перетікає від Дитину до Дорослій і навпаки, така концепцію чи метафора припускає наявність кордону між двома цими станами Его.

Кожен стан Его є щось самостійне, якимось чином відмежоване від решти психічної сутності, що включає інші стани Его, що існували колись давно, або всього кілька миттєвостей назад, або діючі одночасно. Найбільш зручний і, можливо, найбільш точний спосіб виразити це полягає в твердженні, що кожний стан Его володіє межами, що відділяють його від інших станів.

Межі станів Его у більшості випадків розглядаються як напівпроникні. Вони відносно непроникні для зв'язаного і незв'язаного катексис, в той час як вільний катексис відносно легко переходить від одного стану Его до іншого.

Слід зазначити, що Батько існує у двох формах, прямої і непрямої: як активний стан Я і як вплив. Коли він безпосередньо активний, людина чинить так, як вчинили б його власний батько (мати): «Роби, як я». Коли Батько здійснює непрямий вплив, людина чинить так, як очікували від нього батьки «Не роби, як я роблю, роби, як я кажу». У першому випадку людина сама стає як би своїм батьком, у другому - він пристосовується до їхніх вимог.

Дитина також існує у двох формах: як пристосувався Дитина і як природний Дитина. Пристосувався Дитина змінює свою поведінку під Батьківським впливом. Він веде себе так, як вимагає його батько (мати): наприклад, слухаючи їх у всьому або не по літах самостійно. Відхід у себе або сльози - теж один із способів пристосування. Таким чином, вплив Батька є причиною, а пристосувався Дитина - наслідком. Природний Дитина висловлює себе спонтанно: приміром, через непослух або творчістю. Підтвердження структурного аналізу можна спостерігати у випадках алкогольного сп'яніння. Зазвичай першим відключається Батько, і тоді пристосувався Дитина звільняється від Батьківського впливу і перетворюється на Дитину природного.


15.12.2015; 05:51
хиты: 142
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь