пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47. К. Роджерс: потреба в позитивній увазі, умовні цінності, безумовна позитивна увага.

У міру того, як дитина стає соціально сприйнятливим і розвиваються його когнітивні і перцептивні здібності, його Я-концепція все більше диференціюється і ускладнюється. Отже, розвиток самості в значній мірі визначається процесом соціалізації. Звідси випливають умови, важливі для розвитку Я - концепції.

Потреби в позитивному уваги. По Роджерсу, для будь-якої людини важливо, щоб його любили і розуміли інші. Ця потреба універсальна, розвивається як усвідомлення виникнення самості, вона всепроникающ і стійка. Вперше вона проявляється як потреба немовляти в любові і турботі, а згодом виявляється у задоволенні від соціального задоволення і фрустрації, коли його карають.

Важливим аспектом позитивної уваги є його подвійна природа. Якщо людина вважає, що він неодмінно відчуває задоволення своєї власної потреби. З точки зору Роджерса, дитина зробить майже все, навіть пожертвує организмическим оцінним процесом, щоб задовольнити потребу позитивної уваги.

Ця потреба так само спрямована на себе - людині необхідно позитивно розглядати себе. Потреба в позитивному уваги до себе - це набута потреба, яка проявляється при порівнянні своїх переживань із задоволенням або незадоволенням потреби в позитивному уваги.

Умовні цінності. Діти дуже вразливі і схильні до впливу значущих для них людей. Для соціалізації типово, що діти вчаться тому, що якісь речі можна робити, а які-то немає. Якщо діти поводяться іншим чином, у них з'являється досвід позитивного «уваги». Таким чином, з'являються умови цінності, тобто обставини або умови, за яких людина буде переживати позитивне увагу. Обумовлене позитивне увага означає, що діти отримують похвалу, увагу і схвалення тільки в тому випадку, якщо демонструють ті форми поведінки, які від них очікують.

Роджерс вважає, що умови цінності завдає шкоди гармонійному розвитку особистості. Дитина намагається відповідати стандартам інших, а не визначити для себе, ким він хоче бути і домагатися цього. У таких умовах дитина вчиться оцінювати себе як особистість тільки з точки зору «вигідності». У результаті формується Я-концепція, яка знаходиться в повній відповідності з организмическим досвідом і, отже, не дозволяє особистості розвиватися вільно.

Безумовне позитивне увагу. Очевидно, що ніхто не може бути повністю вільним від умов цінності, але можна отримати позитивне увагу незалежно від того, яка поведінка демонструє чоловік. Таке безумовне позитивне увагу можна спостерігати, коли мати віддає свою увагу і любов сина не тому, що він виконав або не виконав якась умова, а просто так.

Єдиний спосіб не втручатися в самоактуалізацію дитини - дати йому безумовне позитивне увагу. Такий підхід не означає відсутності дисципліни, соціальних обмежень чи інших форм контролю поведінки. Він означає тільки те, що дитину повинні цінувати і любити незалежно від того, що він робить. Коли дитина переживає таке ставлення, він починає відчувати безумовне увагу до себе. Це дозволяє дітям розвивати свої власні цінності і задоволення відповідно до їх реальними переживаннями, незалежно від їхнього зовнішнього схвалення.


15.12.2015; 05:51
хиты: 146
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь