пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32. Респондентное і оперантное поведінку

Скіннер розрізняв два типи поведінки: респондентное і оперантное. Респондентное поведінка - це характерна реакція, що викликається відомим стимулом, який завжди передує реакції. Приклади: акомодація зіниці при зміні освітленості, тремтіння на холоді і т.п. Респондентное поведінка є мимовільним і спонтанним, відбувається завжди. Воно зазвичай тягне за собою рефлекси, що включають автономну нервову систему.

Павлов довів, що респондентное поведінка може бути класично обумовленим. Він спостерігав, що їжа, потрапляючи в рот голодної собаки, викликає слиновиділення. Таким чином, слиновиділення тут - це безумовна реакція або, по Павлову, безумовний рефлекс. Він викликається їжею, яка є безумовним стимулом.

 Безумовний стимул (БС) Безумовна реакція

Їжа Слина

Умовний стимул (УС) Умовна реакція

Дзвіночок Слина

Відкриття Павлова полягає в тому, що якщо нейтральний стимул багаторазово поєднувався з безумовним стимулом, то, врешті-решт, нейтральний стимул набуває здатність викликати безумовну реакцію без пред'явлення безумовного стимулу. Наприклад, якщо кожного разу при пред'явлення їжі буде телефонувати дзвіночок, то пізніше дзвіночок вже без їжі буде викликати слиновиділення. Нова реакція називається умовним рефлексом, а новий стимул, його викликає і перш колишній нейтральним, називається умовним стимулом. Такий процес називається класичним обуславливанием. Якщо після формування умовного рефлексу дзвіночок буде телефонувати окремо від їжі, то умовний рефлекс згасає. Таким чином, підкріплення важливо не тільки для формування, а й для збереження респондентного навчання. Крім того, якщо собаці дають активний відпочинок в період згасання, то слиновиділення буде повторюватися при звуці дзвоника. Це називається мимовільним відновленням рефлексу.

Аналогічні експерименти були проведені на 11 місячному дитину. Кожен раз, коли йому показували білого пацюка, за спиною лунав гучний удар в гонг. Щур - умовний рефлекс, гонг - безумовний рефлекс. Після семи передавальний щура і гонгу реакція страху наступала щоразу, коли йому показували щура. Через п'ять днів дитина продовжував боятися всього, схожого на щура - тобто все, що біле і пухнасте.

Респондентное поведінка - це розширена версія павловського класичного обуславливания. Скіннер назвав його обуславливанием типу С, підкреслюючи важливість стимулу. При цьому Скіннер вважав, що не можна все поведінка пояснити в термінах класичного обуславливания.

Навпаки, наша поведінка в основному визначається очікуванням його результатів, тобто наслідками поведінки. Цей тип поведінки передбачає, що організм активно впливає на навколишній світ з метою змінити події, якимось чином. Скіннер назвав таку поведінку обуславливанием типу Р або оперантном поведінкою.

Зразки реакції подібного типу, контрольовані результатами, наступними за поведінкою Скіннер назвав оперантамі. Це довільні, придбані реакції, для яких не існує стимулу, що піддається розпізнаванню.

Якщо наслідки оперантного поведінки сприятливі для організму, то ймовірність його повторення в майбутньому значно зростає, тобто наслідки підкріплюються і оперантное реакції обумовлюються цими наслідками. І навпаки, якщо наслідки реакції несприятливі, тоді ймовірність повторення зменшується. Таким чином, оперантное поведінка контролюється негативними післядії. Негативні (або аверсівние) післядії послаблюють поведінка, породжує їх і підсилюють поведінку, усуває їх.


15.12.2015; 05:51
хиты: 146
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь