пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття свідомості

Свідомість – це одне з основних понять філософії, соціології   і психології, що означає здатність людини до ідеального відтво( рення дійсності за допомогою мислення; це вища форма псих( ічного відображення і саморегуляції, що властива людині як суспільно(історичній істоті, пов’язана з мовою ідеальна  сторо( на  цілеспрямованої діяльності.

Свідомість як психологічний і психофізіологічний фено( мен являє собою один із найскладніших і малозрозумілих проявів діяльності мозку. Єдиного розуміння того, що варто мати на увазі під цим поняттям, поки не існує. І разом з тим цей термін у різних контекстах широко використовується в повсякденній мові і науковій літературі. Можна виділити два основних, різних за змістом, розуміння терміна "свідомість".   У найбільш простому розумінні вона являє собою простий  стан бадьорості, можливість контакту з зовнішнім світом і адекватною реакцією на його події (те, що неможливе під час сну і порушується при деяких хворобах). Філософи і психо( логи розуміють під свідомістю вищий прояв психіки, пов’я( заний з абстракцією, відділенням себе від навколишнього се( редовища і соціальних контактів з іншими людьми. Поєднує  ці два підходи розуміння свідомості як світу суб’єктивних відчуттів, думок і почуттів, що утворюють духовний світ лю( дини,  її  внутрішнє життя.

Також у спрощеному розумінні свідомість ще  розуміється як: 1) розум; 2) ясне розуміння чого(небудь; 3) думка про що( небудь,  почуття,  відчуття чого(небудь.


07.12.2015; 06:07
хиты: 138
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь