пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Російська мала проза періоду порубіжжя (А. Чехов, І. Купрін, Л. Андреєв, І. Бунін, М. Горькій та ін.).

Іван Бунін Провідні риси оповідань і повістей (часом з ностальгійним настроєм):  Зубожіння дворянських садиб («Антонівські яблука» сюжет:  опис спогадів головного героя, в кожній з чотирьох глав тексту вони різні, у першій частині описується торгівля міщан знаменитими «антонівськими» яблуками в серпні, у другій - осінь, дворянський будинок, де жив головний герой і його родичі. У третій описується полювання його зі своїм швагром, Арсенієм Семеновичем, а також настання зими. У четвертому - описується листопадовий день дрібнопомісних селян). Жорстокие обличчя села (повісті «Село», «Суходіл»). Згубне забуття моральних основ життя («Пан із Сан-Франциско»). Різке неприйняття Жовтневої революції і влади більшовиків в щоденникової книзі «Generation». В автобіографічному романі «Життя Арсеньєва»  - відтворення минулого Росії, дитинства і юності письменника. Трагічність людського існування в повісті «Митина любов», збірці оповідань «Темні алеї». Мотив фатальної долі (екзистенційний трагізм), кохання («Легке дихання»), аполітизм («Граматика кохання», «Сни Чанга»).

Антон Чехов Теми: духовний і моральний вибір героя, відповідальність людини за свою долю, викриття вульгарності російського життя, кожна людина сама несе відповідальність за свою долю, і ніякі життєві зручності не повинні впливати на її вибір. Герої багатьох оповідань А. П. Чехова, потрапивши в задушливу атмосферу міщанства, перестають боротися, діяти, миряться з життям («Іонич» затхлість середовища, в яке потрапляє молодий лікар Старцев).  Ставлення до грошей виразно характеризує людину, безліч чеховських персонажів розкриваються через це («Важкі люди», «Довідка»). Оповідання «Нудна історія» описує  драматичну долю професора Миколи Степановича. Герой талановитий, володіє чарівністю, гумором, знаннями, але тільки на схилі років переконався у відсутності в нього чітких уявлень про сенс життя і праці. Люди  не розуміють безглуздість свого існування. «Придане» Оповідач тричі, з інтервалами в кілька років, потрапляє в маленький міський будиночок. Мешканки його, мати і дочка Чікомасови, з ранку до ночі шиють придане для Манечки. Спочатку їй дев'ятнадцять років, потім вона - перестарок. Нарешті її вже немає на світі. А мати все продовжує шиття. «Про любов»  Поміщик Альохін закохується в дружину свого друга і шляхетно відмовляється від кохання.

Максим Горький Новий тип героя. Це і яскравість їхніх характерів, і драматизм їх відносин зі світом повсякденною реальністю, і принципова самотність, покинутість, загадковість для інших. Саме проблема свободи стає центральною проблемою ранніх оповідань письменника. Такі оповідання  «Макар Чудра» і «Стара Ізергіль»:  звернення до умовних форм легенд. Своєрідність названих оповідань вже в тому, що джерелом конфлікту в них стає зіткнення двох позитивних цінностей. Такий конфлікт свободи і любові в «Макарі Чудрі». Головний герой твору - старий циган Макар Чудра. Він розповідає легенду про трагічну зустріч двох молодих циган - Лойко Зобара і Радд, які люблять один одного, але вважають це почуття ланцюгом, що сковує їх незалежність. В результаті Лойко вбиває Радду і при всіх встає перед нею, вже мертвою, на коліна, виконуючи таким чином поставлену раніше дівчиною умова їхнього весілля. Батько Радди, який бачив загибель дочки, вбиває Лойко ножем.

«Казки про Італію» - цикл з 27 невеликих оповідань Максима Горького. Горький жив в Італії на острові Капрі, але багато подорожував по інших містах країни. Враження від побаченого лягли в основу «Казок про Італію», є багато барвистих пейзажних замальовок. Вони доповнюють яскраво різноманітні, життєлюбні характери людей, зігрітих жарким сонцем і обмитих бризками морської хвилі. Людина і природа злиті в єдиний живий організм, бо, «коли людину схопить за серце море, він сам стає частиною його, як серце - тільки частина живої людини». Це ж можна сказати про людей, закоханих в гори, в степу, в розкішні долини - в багату і барвисту природу рідної країни. Для героїв казок характерно революційне ставлення до світу. Творча сила праці об'єднується в цих образах з перетворюючої силою революції. Один з будівельників Симплонский тунелю відчуває гордість за людину праці

90. Пошуки ідеалу світової гармонії в ліриці Р. М.


17.06.2015; 15:27
хиты: 124
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь