пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

100. Людство та глобальні проблеми сучасності й соціального прогнозування.

Людство – це поняття, яке охоплює всіх людей, що жили, живуть і будуть жити на планеті Земля.

Людство у процесі своєї діяльності впливає на природу і спричиняє проблеми відношення людини і природи.

У минулому вплив людини на природу не був відчутний, але у ході науково-технічного прогресу виникли глобальні проблеми людства. Осмислення цих проблем відбувається у процесі встановлення глобалістики.

Глобальні проблеми людства – це реальність, з якою треба рахуватися, яку не можна відкинути.

 

Глобальні проблеми людства:

1)Старі і нові; 2) Сучасні і попередніх тисячоліть;3) Складні( які можна вирішити) і вічні( які треба вирішувати, але повному вирішенню вони не підлягають); 4) За сферами соціального життя: політичні, економічні,…; 5) Всепланетарні та регіональні; 6) за зв’язком людини з природою: антропогенні і проблеми, які пов’язані з геліофізичними і і геліохімічними процесами

 

Три групи антропогенних глобальних проблем людства:

  1. інтерсоціальні (пов’язані з суперечностями між державами, народами):
  2. проблема війни і миру (забезпечення миру, відвернення ядерної війни)
  3. проблема обмеження і заборони ядерної зброї
  4. проблема роззброєння
  5. проблема економічної відсталості багатьох районів Землі, яка створює напруженість
  6. проблема мирного освоєння космосу
  7. антропосоціальні (суперечності між людиною і державою, між особистістю і суспільством): проблеми бідності,безробіття, неписемності, захворювань, епідемій, наркоманії, відхилень у психіці, високої смертністі, демографічна проблема
  8. природосоціальні (суперечності між людством і природою):
  9. екологічна проблема (проблема охорони і очищення навколишнього середовища)
  10. сировинна
  11. продовольча

1992р. – декларація про необхідність збереження природи.

 

Глобальні проблеми людства настільки взаємопов’язані, що практично неможливо добитися успіху у вирішенні однієї з них, ігноруючи або приділяючи недостатню увагу іншим.

Вирішення глобальних проблем можливе лише зусиллями світового співтовариства. Для їх подолання потрібно спільне використання економічних, інтелектуальних, науково-технічних і культурних ресурсів всього людства. Необхідні також політична воля урядів і народів різних країн, широке розповсюдження у світі нового політичного мислення.

Соціальне прогнозування охоплює всі сторони людської діяльності: науку і техніку, продуктивні сили, виробничі відносини, демографічні процеси, охо­рону здоров'я, народну освіту, житлове будівництво, літературу і мис­тецтво, міжнародні відносини, освоєння земних надр, океану і косміч­ного простору тощо. Проблемами прогнозування, його теорією, займається прогностика — це наука, що вивчає закони, принципи і методи прогнозування, розробляє проблеми логіки і класифікації різних типів прогностичних досліджень.

Особливе значення соціального прогнозування полягає у тому, що передбачаються ті зміни суспільного життя, які розкривають взаємозв'язок історичної закономірності й предметної діяльності людей. Соціальне прогнозування спрямоване насамперед на виявлення цих змін. Воно враховує співвідношення якісних і кількісних характеристик у соціальному явищі, що дає змогу встановити певну спрямованість розвитку самого явища, з достатньою точністю визначити характер соціальних подій, форму і напрям їхнього руху.

 


05.06.2016; 12:40
хиты: 144
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь