пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

75.Суспільне виробництво.

 

 Поняття "суспільне виробництво" описує цілеспрямовану діяльність людей, яка в той же час призводить до непередбачуваних результатів, в число яких входять і ненавмисні соціальні винаходи, перетворення суспільства і людей.

 Як спосіб суспільної життєдіяльності, суспільне виробниц­тво має складну структуру. В широкому розумінні, суспільне виробництво охоплює усі сфери суспільної праці і суспільної трудо­вої діяльності: матеріальне виробництво, що забезпечує людей мате­ріальними засобами життя, сферу послуг, у тому числі охорона здо­ров'я і соціальне забезпечення, виробництво духовних цінностей (духовне виробництво), діяльність соціальних інститутів, що забез­печують виховання та освіту, підготовку до самостійної життєдіяль­ності, загалом весь процес соціалізації людини.

 Тобто СВ складається з 4 компонентів:

  • Матеріальне виробництво - процес трудової діяльності людей, які за допомогою матеріальних засобів створюють матеріальні блага для задоволення своїх потреб.
  • Духовне - виробництво ідей (ідеологій) і духовних цінностей, символів і знаків
  • Виробництво відносин - виробництво соціальних зв'язків і відносин
  • виробництво самих людей як суспільних індивідів

Виробництво людської сили і виробництво матеріальних благ перебувають у тісному взаємозв'язку. В процесі виробництва матеріальних благ створюються два різновиди матеріальних цінностей: засоби виробництва і предмети споживання, тобто життєві засоби. Причому засоби виробництва споживаються всередині самого виробництва, яке їх породило.

Для задоволення своїх потреб люди взаємодіють насамперед з природою. Саме у процесі цієї взаємодії формується суспільне виробництво, яке історично виступає обов'язковою передумовою життєдіяльності людини. Правда, пізніше люди створюють так звану другу природу, яка має особливе значення для суспільства.


05.06.2016; 12:40
хиты: 138
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь