пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

27. джерела виникнення та становлення філ думки в Київській Русі та в культурно-освітніх центрах України 14-17ст.

1. за Чижевським – зародки уявлень первісних слов*Ян про природу, людину відображаються в артефактах, орнаментах, вишивках і тд

2. вчення раннього християнства: 8-9ст – за ним поширення філософських думок

3. запозичення впливу Візантійських і болгарських культурних спадщин

4. перекладна література – античні твори отців церкви

5. літописи – галицько-волинський, київський, повість минулих літ

6. агіографія – описи життя святих – києво-печерський патерик

7. писемні пам’ятки:

·        І Вересова книга (співвідношення словянської писемності ) – в 8-9ст вже не приносили жертву богам «ми разом з богом».

·        ІІ Іларіон «слово про закон і благодать». Закон – старий, благодать – новий завіти. Всі народи що стають християнами прогресують, підняте питання ролі особистості в історії – Володимир великий

·        ІІІ В. Мономах «повчання дітям» - питання що таке людина, грішна і смертна, відповідає злом, яка має поміняти своє ставлення до світу – боголюбивістю, богобоязливістю, милосердністю, доброчинністю, де ЕТИКА – основа всіх дій.

·        4 – Данило Заточник «Моління» - звертання до князя, радить йому, що позбавиться посади якщо оточиться меркантильними, довкола потрібні люди розумні, духовно багаті, що допоможуть здобути славу. – підняте питання зовн і внутр світу людини, вперше звернув увагу на серце – що визначає поведінку людей – це центр їх позитивних якостей. Почав тематику кардіоцентризму (продовж Клим Смолятич, кирило Трковський)

·        В 16ст. – литва,Русь, Польща складали укр. землі – утворені братства (+братські школи) – розвиток шкільної філософії.

·        Іван Вишенський полемік, розвиток православної релігії, аскет гори афон «людина грішна в світі вузькому і диявольському, має рятуватись аскетизмом якого існує 6 щаблів зівялення своєї плоті, призначення людини – самозречення для досягнення бога.

·        Касіян Сакович, Кирило Ставровецький – «Учительна Євангеліє» - питання людини для праці, через яку люд єднається зі світом (за ставровецьким) і приречена працею добувати хліб свій (це покарання) за саковичем.

·        Теофан Прокопович – ораторське мистецтво (бог створив світ і дав здатність саморозвиватись, розвиток природи і людини потребує чужої праці, люд має розуміти його всемогутність, тому людство розвивається самостійно. В його вченнях єднається чуттєве і матеріальне пізнання – а це діалектична основа форми пізнання. Людина – вершина світового розвитку, вчення про людину – найважливіше, тому наука розробляє основи етики. Люд має самовдосконалюватись, тому свобода – це панування людини над самою собою, здатність оволодіти пристрастями, спрямовуватись на сусп благо, так він засуджує аскетизм і чернецтво.


05.06.2016; 12:40
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь