пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Генеза укр. культури

Культура кам'яної доби в Україні. За новими науковими дани­ми, людина почала акор на території України мільйон років до нашого часу. В середині 70-х рр. XX ст. київський вчений Владислав Гладилін знайшов біля села Королеве на Закарпатті сто­янку первісної людини. На цьому місці виявлено знахідки 16 куль­турних шарів палеолітичних часів. Це знаряддя праці пітекант­ропів, неандертальців, кроманьйонців - ♦зубила, чопери, великі відщепи.  У 1946 р. В селі Лука Врублевіцька над Дністром у 20 км від Кам'янця-Подільського археологом П. І. Борисковськимвиявле­но 50 кам'яних виробів і частин скелету людини, що належала до типу кроманьйонців,  Епоха палеоліту (200 тис. – 10 тис. Років до Н. X.) Саме в ці часи люди набувають вміння добувати і використовувати вогонь;  удосконалюють знаряддя праці житло будується з дерева (жер­дин), кісток;  виготовляють прикраси, що нагадують людину, фігури тварин;  з'являються зачатки релігійних вірувань (анімізм, магія, то­темізм, фетишизм), а разом з ними елементи мистецтва. В добу мезоліту (10 тис. – 7 тис. Років до Н. X.) на Україну пришли лук і стріли;  розвивається рибальство, приручено собаку;  започатковуються форми первісної племінної організації; основою суспільного устрою стає матріархат; для обробки дерева використовується долото, сокира, тесло;  виготовляються нові знаряддя праці – ножі, кинджали, спи­си з ріжучими кам'яними пластинами, лук тощо. Яскравим зразком української культури пізнього палеоліту і неоліту є трипільська культура. Перші знахідки, що стосуються цієї культури, було зроблено в селі Трипілля на Київщині. Від трипільської куль­тури походять ♦форми хліборобства, ♦хліборобські знаряддя і ♦зернові рослини (плуг, мотика, серп, ячмінь, просо, пшениця), ♦використання тварин у господарствах (воли та корови). Способи будівництва житла, зокрема хати, також дісталися у спад­щину від трипільців. Піч з глини, гон­чарні вироби у характерній манері, знайдені в багатьох місцях України, також належать до трипільської культури. Ще в добу палеоліту в Україні розвивається мистецтво у вигляді орнаментів на кістках тварин, примітивних музичних інструментах.

Зміни, що відбулись в епоху бронзи (2 тис. Років до Н. X.):  настав кінець етнічної, суспільної та культурної стабільності;  маси людей вирушають з насиджених місць на нові землі; розвивається металургія бронзи, з'являється значна кількість металевих знарядь, у деяких племен з'являється плуг;  з'явились садівництво, городниц­тво, ремісництво; відбувається активна асиміля­ція населення індоєвропейці принесли з собою на територію України дуже важ­ливі культурні елементи. В суспільній сфері – цепатріархат, у духовній – культ Сонця.

Початок залізної доби (з І тис. Років до Н. X.) на території України пов'язаний з кіммерійською культу­рою (Північне Причорномор'я), а трохи пізніше – зі скіфською культурою та ранніми слов'янськими культурами. Від скіфів українці успадкували керамічне мистец­тво, низку слів, елементи одягу (біла сорочка, чоботи, шпичаста шапка), деталі озброєння (сагайдак, пернач).

Культура міст-держав як чорноморський варіант античної культури значною мірою вплинула на культурний розвиток сусідніх народів, у тому числі і предків ук­раїнців – слов'ян.


14.06.2015; 16:57
хиты: 98
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь