пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43.Таблиця,списки,перелік

Список (рос. список) - документ, який містить перелік назв предметів, об'єктів, осіб (їхніх прізвищ, імен, по батькові) у певному порядку і складається з метою інформування або реєстрації.

Найчастіше списки укладають у хронологічному або алфавітному порядку. Серед них найпоширенішим є алфавітний, який з переліком кого-небудь або чого-небудь за алфавітом. Якщо це список осіб, то ім'я та по батькові пишуться після прізвища.

Реквізити списку:

1. Штамп установи.

2. Назва виду документа й номер.

3. Тематичний заголовок.

4. Основна частина, що містить графи й рядки (обов'язковою є графа "№ з/п").

5. Підпис.

6. Дата.

7. Печатка.

Під час укладання списку на комп'ютері перелічувані об'єкти позначають по-різному: створюють нумерований список (1, 2, 3...), список-бюлетень (з використанням символів-маркерів), багаторівневий (з нумерацією розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів) тощо.

Перелік (рос. перечень) - перерахування предметів, осіб і об'єктів, на які поширюються певні норми й вимоги.

Список і перелік - дуже близькі за формуляром документи. Реквізити переліку - такі самі, як і списку.

Зразок переліку

Перелік документів, на які ставиться гербова печатка

Акти (приймання закінчених будівельних об'єктів, обладнання, виконання робіт; списання; експертизи тощо). Аркуші погодження нормативно-правових актів.

Висновки й відгуки установ на дисертації й автореферати, що надсилаються до Вищої атестаційної комісії України.

Довідки (лімітні; про виплату страхових сум; про використання бюджетних асигнувань на заробітну плату; про нараховану й належну заробітну плату тощо).

Таблиця (рос. таблица) - перелік, зведення статистичних даних або інших відомостей, розташованих у певному порядку й за графами.

За способом подання наукового матеріалу таблиця належить до екстралінгвістичних (позамовних) засобів викладу. У вигляді таблиці, як правило, подають цифрові дані, якщо їх багато або виникає потреба зіставити певні показники. Таблиця - це такий спосіб подання інформації, при якому цифровий або текстовий матеріал групується в рядки та графи, відокремлені одна від одної вертикальними та горизонтальними лініями.

Матеріал у таблиці систематизований, на перший план виступають цифри. Не вживаються дієслівні форми, прислівники. Найчастіше вживаються слова разом, всього, у тому числи

Реквізити таблиці:

1. Назва виду документа, номер.

2. Тематичний заголовок.

3. Заголовна частина, яка розміщується вгорі (розділові знаки в кінці заголовків і підзаголовків не ставляться).

4. Основна частина, що містить графи й рядки (або боковик, головку та прографку).

5. Примітки (якщо вони є) виносяться в окрему колонку або за межі таблиці.

Таблиця має бути компактною й наочною. У комп'ютерному обробленні даних найчастіше виконують таблиці у форматі Microsoft Excel,

Для вставки таблиці в текст у редакторі Microsoft Word виконайте такі дії:

1. Установіть текстовий курсор у те місце, де плануєте вставити таблицю.

2. На панелі інструментів клацніть лівою кнопкою миші на опції Добавить таблицу.

3. Курсором миші виділіть потрібну кількість рядків (максимально - 4) та стовпчиків (максимально - 5) і клацніть лівою кнопкою миші.

Можна вставити таблицю й за допомогою меню Таблица, яке дасть змогу додавати або видаляти рядки й стовпчики, перетворювати текст на таблицю й навпаки, сортувати рядки за алфавітом.

За логікою побудови таблиці її логічний суб'єкт (позначення предметів, які в ній характеризуються) розміщують у боковику або головці; логічний предмет таблиці - у прографі. Заголовок кожної графи має бути якомога стислішим. Слід уникати повторів тематичного заголовка у заголовках граф, а одиниці виміру зазначати в тематичному заголовку.

У вигляді таблиць можна оформлювати й деякі інші документи, наприклад списки, переліки, акти, накладні, звіти, резюме, особові листки з обліку кадрів.


11.06.2015; 00:35
хиты: 136
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь