пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40 Класифікація мов високого рівня. Призначення та можливості Visual Basic

Мови програмування високого рівня розділяються на процедурно- та об’єктно-орієнтовані. У мовах процедурного програмування перше місце займає програмний код (процедури обробки), а даним відводиться допоміжна роль. На відміну від процедурного програмування в ООП головне місце займають дані, а програмний код відіграє тільки допоміжну роль.

При записі макросу в будь-якому з вибраних застосувань (у Microsoft Word, Excel або PowerPoint) всі виконані вами дії будуть записані у вигляді послідовності відповідних операторів мови VBA. Вся сукупність цих операторів називатиметься початковим кодом, або кодом макросу.

Для виконання макросу в будь-якому із застосувань в Microsoft Office  (Word, Excel або PowerPoint) його необхідно спочатку вибрати в списку доступних, а потім запустити.

Файл документа відповідного типу будь-якого з VBA-застосувань може містити один або декілька модулів або не містити їх взагалі. Модулям, що зберігаються в документах Word, за замовчуванням привласнюється загальна назва Project (проект), а документах Excel - VBAProject.

Об'єкт дозволяє інкапсулювати дані, що описують деякий елемент, разом з програмним кодом, призначеним для обробки цих даних, тобто об'єднати їх в щось ціле, зване об'єктом.

У кожному VBA-застосуванні є свій унікальний набір об'єктів з їх власними властивостями (характеристиками даного елементу) і методами (командами для тієї або іншої обробки цих властивостей). В результаті доступ до властивостей об'єкта (тобто характеристикам стану деякого елементу в застосуванні) можливий тільки за допомогою його власних методів (тобто спеціально підготовлених команд обробки цих властивостей).

Подія - це деяка дія, яку можна виконати відносно об'єкта і на яку, отже, необхідно запрограмувати у відповідь реакцію даного об'єкта (відгук).

Редактор VBA (Visual Basic Editor) використовується для: створення нових модулів, редагування вже існуючих модулів; створення і редагування початкового коду макросу; створення призначених для користувача вікон; для вирішення багатьох інших завдань, які відносяться до написання і обслугову-вання програм мовою VBA.

Для кожного вікна редактора VBA існує своя комбінація швидких клавіш, за допомогою якої його можна відкрити.

Основні вікна редактора VBA:

вікно проекту (Project Explorer), що надає швидкий доступ до вікон програмного коду і призначених для користувача форм;

вікно властивостей (Properties Window), що дозволяє переглянути і змінити значення властивостей об'єкта будь-якого типу (проекту, модуля, форми), який в даний момент активний;

вікно програми (Code), що дозволяє переглядати, редагувати і створювати початковий код мовою VBA.

Меню редактора VBA:

1. Меню File (Файл) містить команди, необхідні для збереження змін в проекті VBA і виведення на екран або на друк початкового коду макросів.

2. Меню Edit (Правка) містить команди, призначені для керування початковим кодом макросу у вікні Code, а також об'єктами у формах.

3. Меню View (Вигляд) містить команди, що дозволяють виводити або прибирати з екрана різні вікна редактора VBA.

4. Команди меню Insert (Вставка) дозволяють додавати в проект різні об'єкти - процедури, модулі, форми, класи та ін.

5. Меню Format (Формат) містить команди, використовувані при створенні призначених для користувача діалогових вікон. 6. Меню Debug (Налагодження) містить команди, призначені для тестування і налагодження макросів7. Меню Run (Запуск) містить команди, призначені для запуску макросу на виконання, переривання або відновлення його роботи, а також для повернення перерваного макросу в початковий стан.

8. Меню Tools (Сервіс) містить, зокрема, команди, що дозволяють вибрати макрос для виконання або дістати доступ до зовнішніх бібліотек макросів.

 


09.06.2015; 16:44
хиты: 157
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь