пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

38.Поняття алгоритму та його основні властивості. Форми запису алгоритму

Алгоритм – це послідовність, система, набір систематизованих правил виконання обчислювального процесу, що обов'язково приводить до розв'язання певного класу задач після скінченного числа операцій.

Основними властивостями будь-якого алгоритму є:

детермінованість (визначеність): результат виконання алгоритму визначається єдиним чином;

дискретність: процес, що визначається алгоритмом, можна розділити (розбити) на окремі елементарні етапи (кроки), кожен з яких називається кроком алгоритму;

масовість: властивість, яка визначає, що за даним алгоритмом має розв’язуватись не одна, а цілий клас подібних задач;

результативність (скінченність): результат дії алгоритму отримується завжди і за скінченну кількість кроків;

ефективність: алгоритм вважають ефективним, якщо всі його оператори досить прості для того, аби їх можна було точно виконати за скінченний проміжок часу з допомогою олівця та аркушу паперу.

Будь-який алгоритм містить етапи введення заданих величин, їх обробку та виведення результату. Будь-яка обробка даних складається зі скінченної кількості елементарних операцій. Перехід до наступної операції можливий лише після завершення попередньої. В процесі проектування алгоритму недопустимо створювати ситуацію, коли на певному етапі виконання невідомо, яка команда виконуватиметься

наступною.

Виконання алгоритму завжди повинно призводити до отримання результату. Під результатом допускається і повідомлення про те, що задача не має розв’язку.

Існують різні форми запису алгоритмів:

- словесна або вербальна (мовна, формульно-словесна);

- псевдокод (формальні алгоритмічні мови);

- схемна:

                        а) структурограми (схеми Нассі-Шнайдермана);

                        б) графічна (блок-схема, виконується за вимогами стандарту).

 

Алгоритм можна записати ніби «по пунктах» - цей спосіб подання має назву словесного. Можна скористатися алгоритмічною мовою – запис здійснюється з дотриманням синтаксичних та семантичних конструкцій певної мови програмування. Можна скористатися псевдокодом – в якому головний акцент робиться на сприйнятті записаного людиною. Але найпоширенішим способом запису алгоритму є його схематичне зображення.

Схематичне (структурне) зображення алгоритму – це графічне подання усіх його кроків за допомогою відповідних геометричних фігур, які зв’язуються між собою стрілками для визначення напрямку наступної дії. Блок-схеми алгоритму сприяють його унаочненню та дають змогу чіткіше структурувати його кроки.

 


09.06.2015; 16:44
хиты: 148
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь