пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

37.Введення в мову програмування VBA. Поняття модуля…

Visual Basic - це засіб розробки програмного забезпечення, створений та підтримуваний корпорацією Microsoft, який складається з мови програмування і середовища розробки. Visual Basic поєднує в собі процедури та елементи об’єктно-орієнтованих та компонентно-орієнтованих мов програмування. Середовище розробки VB містить інструменти для візуального конструювання користувальницького інтерфейсу.

Модулі, як і макроси, — це об’єкти, які можна використовувати для додавання функціональності до бази даних. Проте, якщо макроси Access створюються за допомогою вибору зі списку дій макросу, модулі пишуться мовою програмування Visual Basic для застосунків (VBA). Модуль — це збірка декларацій, інструкцій і процедур, які зберігаються разом. Модуль може бути модулем класу або стандартним модулем. Модулі класу додаються до форм або звітів і зазвичай містять процедури, характерні для форми чи звіту, до яких вони додаються. Стандартні модулі містять загальні процедури, не пов’язані з жодним іншим об’єктом. Стандартні модулі відображаються в області переходів у розділі Модулі, проте модулі класу там не відображаються.

Структура VBA програми : Панель інструментів форми;  Форма користувача в режимі конструктора; Вікно властивостей; Вікно проектів; Кнопки запуску, паузи та зупинки програми.

Редактор VBA викликається послідовністю команд Сервис→Макрос→Редактор Visual Basic або за допомогою комбінації клавіш Alt+F11.

Щоб відкрити вікно програми для перегляду і редагування потрібно після вибору відповідного модуля виконати послідовність команд ViewCode (ВидПрограмма) або двічі клацнути маніпулятором “миша” по імені модуля у вікні проекту або по відповідному об’єкту на формі

Код VBA, який є частиною документу Word або робочої книги Excel, зберігається за допомогою послідовності команд FileSave (ФайлСохранить) або за допомогою комбінації клавіш Ctrl+S. Щоб зберегти написаний модуль (макрос, форму і т.і.) окремо для перенесення на інший комп’ютер, використання в іншому файлі тощо варто скористатись командою FileExport File.

Процедури

Під процедурами мають на увазі послідовність оголошень і інструкцій, об'єднаних для виконання. Залежно від призначення можна виділити процедури обробки подій і процедури загального призначення. В цьому випадку істотно, кому належить процедура. Залежно від області визначення процедури бувають закриті і загальні (загальнодоступні). При цьому важливо, з якого місця коди викликається процедура. Основну увагу в даному розділі ми приділимо процедурам форм і модулів.

Процедури обробки подій

Процедурами обробки подій є процедури, які призначені для обробки деяких подій, пов'язаних з елементами управління.

Наприклад, різні дії користувача з кнопкою Commandbutton (Click, Keydown, Mousemove і тому подібне) викликають відповідні події. Обробка кожної з цих подій оформляється у вигляді процедури. Програміст, застосовуючи одну або декілька таких процедур обробки події, може визначити реакцію додатку на конкретну дію користувача.

Процедуру обробки події легко відрізнити і по її імені, в якому обов'язково присутні імена об'єкту і події, а також за станом робочого середовища: якщо ви знаходитеся в такій процедурі, то в полі списку Object вікна коди указується ім'я об'єкту, а в поле списку Procedure - ім'я події.

Ім'я процедури обробки події завжди складається з імен об'єкту і події, розділених символом підкреслення (_).

При видаленні процедури обробки події слід враховувати деякі особливості. Якщо віддаляється процедура, включаючи Private Sub і End Sub, то віддаляється весь її вміст. Проте це не означає, що обробка цієї події більше неможлива: просто виберіть в списку (Object) ім'я необхідного елементу, а в списку (Procedure) - необхідна подія, і Visual Basic створить для вас цю процедуру наново, але вже без тіла процедури.

Якщо ж віддаляється сам елемент управління, то всі його процедури обробки події зберігаються, але оскільки об'єкту більше немає в проекті, ці процедури стають загальними.

Якщо ви створите елемент управління з тим же ім'ям, що і видалений, то всі процедури видаленого елементу зв'язуються з новим.

 


09.06.2015; 16:44
хиты: 146
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь