пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

139. ВІДЛИГА

Найпомітніші зміни відбулися у сфері культурного життя. Таке послаблення тоталітарного впливу, посилення влади на місцях, спроби децентралізації суспільства призвели до виникнення усіляких рухів, що мали відверту націоналістську забарвленість. Період “відлиги” позначився бурхливим розвитком літератури, науки, мистецтва. На горизонті з’явилися нові імена, нові патріоти своєї Батьківщини.

1953 р. здійснено перехід до обов'язкової семирічної освіти. Про­те не вистачало шкільних приміщень. Третина шкіл проводила заняття в дві, а то й три зміни.

У квітні 1959 р. Верховна Рада УРСР прийняла закон про рефор­мування шкільної освіти. Певні досягнення були на той час і в науці. Українські вчені чимало зробили для розвитку ракетної техніки, космонавтики, використання атомної енергії в мирних цілях.

Найбільшим науковим центром республіки залишалася Академія наук УРСР, яку з 1962 р. очолює Б. €. Патон. Лібералізація і десталінізація створили сприятливі умови для розвитку літератури.

Пожвавилося театральне життя. Хоча кількість театрів в Україні зменшилася з80 у 1958 р. до 61 у 1965 p., кількість глядачів зросла.

В Україні з'являється блискуче сузір'я чудових оперних співаків і співачок Українська національна музика мала значні досягнення й у галузі масової пісенної творчості. Здобутки мало і кіномистецтво України. До середини 50-х років фільми випускала лише Київська кіностудія по 1-2 на рік. У часи «відлиги» щорічний випуск картин досяг 20. Найвизначнішим досягненням українського кіно став фільм. Цікавий феномен народного мистецтва являють собою твори ху-дожниць-примітивісток.

Але найбільшою заслугою "Відлиги" стало породження такого явища як шістдесятництво – руху творчої молоді, яка сповідувала оригінальну тематику, нові думки, відмінні від офіційних, і стала центром духовної опозиції режиму в Україні. Найяскравішими представниками цього покоління письменників, критиків і поетів, були Василь Симоненко, Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Іван Світличний, Іван Дзюба, Іван Драч, Микола Вінграновський, Дмитро Павличко.

 

 


09.06.2015; 15:51
хиты: 118
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь