пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

119.ДІАЛЕКТИКА МАТЕРІАЛЬНОГО ТА ДУХОВНОГО В КУЛЬТУРІ

Як органічно випливає з попереднього матеріалу, загаль­ноприйнятим є розмежування культури на матеріальну та духовнуКожна з них, узята окремо, виражає поняття куль­тури у більш вузькому значенні слова.

У загальнокультурному розвитку людського суспільства одним із основних визначальних чинників постає матері­альна культура — досягнення, які виражають головним чином рівень освоєння людиною сил природи. Вона охоплює всю сферу матеріально-практичного існування і розвитку людей, всю сферу їхнього безпосереднього впливу на природу.

 Відомо, що у процесі своєї діяльності люди створюють матеріальне багатство суспільства, яке включає в себе як засоби праці , так і засоби індивідуального споживання 

        Таким чином, матеріальну культуру можна поділяти на культуру праці (засоби праці) і культуру побуту (засоби споживання 

Досягнення у сфері матеріальної культури нерозривно пов'язані з рівнем духовного розвитку людей, тому не ви­падково археологи та етнографи на підставі пам'яток мате­ріальної культури роблять висновки щодо рівня духовної культури тієї чи іншої епохи, країни, народу.

          Отже, якщо матеріальна культура — це результат пе­ретворюючої природу діяльності людей, то духовна культу­ра — результат духовної діяльності людей. Вона функціо­нує як досягнення, що показують рівень і глибину пізнання природи і суспільства, широту світогляду, втілення в су­спільне життя ідей і знань. Найкраще сутність духовної куль­тури розкриває її структура. До структури духовної куль­тури суспільства включені такі основні елементи:

а) цінності сфери суспільної свідомості,  науково-тех­нічна творчість тощо. Ці цінності закріплюються у погля­дах та вчинках людей, звичаях і традиціях, у творах літера­тури і мистецтва.

         Отже, культура як феномен суспільного життя є ре­зультатом суспільної діяльності, за допомогою якої матеріально і духовно людина перетворює світ і саму себе, створюючи власний, відмінний від природи світ, в якому вона живе.

Поділ культури на матеріальну та духовну здається са­моочевидним. Зрозуміло й те, що предмети цих культур мож­на використовувати по-різному. Знаряддя праці і твори жи­вопису слугують різним цілям. Тому відмінності між мате­ріальною та духовною культурою дійсно існують. 

       Культура — явище цілісне. У будь-якому її прояві міс­тяться матеріальне й духовне начала. Твори мистецтва потребують матеріальних затрат для їхнього створення та й існують у матеріальній формі — у вигляді картин, книжок, скульптурних зображень, нот тощо. 

         Водночас у будь-якому матеріальному предметі реалізо­вані ідеї, знання, культурний зміст. Наприклад, архітектур­на споруда є продуктом матеріальної та духовної праці. Те саме можна сказати про той чи інший технічний засіб, пред­мет побутового вжитку тощо.

 


09.06.2015; 15:51
хиты: 127
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь