пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

90.Український живопис кінця 18 ст. і поч..19ст.

 В XVIII ст. в живописі панує стиль бароко. З’являються нові та переосмислюються старі сюжети. Композиційне іх вирішення частково оперте на зразки західноєвропейського мистецтва.
        На зламі XVII-XVIII ст. працював один із найяскравіших представників бароко в українському живописі – Іван Руткович із Жовкви. Його творам притаманні багата і насичена палітра та динамічність композицій.
        Живопис цього століття богато представлений монументальним живописом, до якого входили храмові розписи, оздоблення громадських споруд і палаців (художники А. Антропов, Г. Левицький і Д. Левицький). Для портретного живопису характерними були зображення козацької старшини та заможних міщан. Поширеним був також образ козака-бандуриста («козака Мамая»). Живопис кінця XVIII – першої половини ХІХ ст. характерний розвитком портретного жанру (В. Боровиковський, В. Тропінін, Т. Шевченко), пейзажним живописом (І. Сошенко, Т. Шевченко), розвитком графіки (Т. Шевченко, серія офортів – гравюр на міді або цинку з малюнком, протравленим кислотами, а також друкарських відбитків з такої гравюри – «Живописна Україна»). Т. Шевченко – один із найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Його талант виявився у галузі станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, він досконало володів технікою акварелі, олії, офорта, рисунка олівцем і пером. Т. Шевченко є автором понад однієї тисячі творів образотворчого мистецтва. Важливий внесок також внесли його послідовники Л. Жемчуников і К. Трутовський.
       Друга половина ХІХ ст. означилася розвитком жанрового живопису, такого як, наприклад, у М. Пимоненка «Весілля в Київській губернії»; К. Констанді «В люди», М. Ярошенко «Всюди життя», І. Рєпін «Запорожці пишуть листа турецькому султану» - зразки справжніх шедеврів жанрового живопису означеного періоду.
       Пейзажний живопис представлений такими роботами, як картина А. Куїнджі «Місячна ніч на Дніпрі», С. Васильковського «На Харківщині», якому вдалося майстерно поєднати здобутки реалізму з українською національною традицією і на цій основі передати неповторну красу природи рідного краю. У цьому ж жанрі працювали В. Орловський, С. Світославський, П Левченко. 
В жанрі портретного живопису працюють Т. Копистинський, І. Труш.
         Про кінець ХІХ ст. можна казати, що утвердився реалістичний напрям (найблільш яскраво виявилося в жанрі пейзажу). Український живопис розвивався на засадах високого гуманізму і національного відродження.

 


09.06.2015; 15:51
хиты: 123
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь