пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

57.Мистецтво готики

Готичний стиль — художній стиль, що був завершальним етапом у розвитку середньовічної культури країн Західної Європи (між серединами XII і XVI століть). Термін «Готика» введений в епохуВідродження як зневажливе позначення всього середньовічного мистецтва, що вважалося «варварським».

Немає чіткої межі між романським і готичним стилем. У творах XII століття (золотий період романського мистецтва) іноді помітні елементи готичного стилю.

Елементи народної творчості щедро використовуються у готичному мистецтві. Набувають реального змісту людські образи, посилюється їх психологічна і індивідуальна характеристика.

Архітектура в цей період залишається панівним видом мистецтва. З'являється каркасна система. Вона і ознаменувала появу готичного стилю в зодчестві. Великі вікна полегшували масу стіни, а нервюри (виступаючи ребра, які сходилися на опорних стовпах) зменшували вагу склепіння. Склепіння стало легшим, тепер весь тягар припадав на опорні стовпи. Для їх зміцнення, особливо в місцях, де була сконцентрована вага склепінь, зовнішня стіна підпиралася контрфорсами. Вагу найвищого (середнього) склепіння з обох боків на себе приймали аркбутани або напіварки, які були перекинуті над дахом бокових нефів (більш низьких).
Вершиною готичної архітектурної системи стало культове будівництво. Саме в соборах зосереджується в цей час громадське життя. Тут укладалися перемир'я після війн, читалися університетські лекції, чинилися судові розправи, відбувалися засідання міського магістрату, розігрувалися театральні містерії.
Будували собори вже не монастирі.Вітражами прикрашалися готичні вікна (своєрідні живописні композиції з різнобарвного скла.
В монументальних спорудах Франції другої половини XII століття знаходимо стильові ознаки раннього готичного мистецтва
Вертикалі також підкреслено в інтер'єрі. Вікна і арки у верхніх ярусах видовжені ще більш.
Одним з найкращих творінь високої готики є Реймський собор. Споруджувався він протягом століття (1212 - 1311 рр.) У його будівництві брали участь такі майстри - Гоше де Реймс, Жан де Луп, Жан з Орбе.
Собор в Ам'єні (1218 - 1268 рр.) належить до найпізніших пам'ятників зрілого готичного мистецтва. Цікава приповідка існувала серед французьких будівничих: "Хто хоче побудувати найдосконаліший собор, той повинен взяти від Парижа фасад, від Шартра башти, від Реймса скульптуру, від Ам'єна поздовжній корабель".

Особливості конструкції та незначні розміри споруди дали можливість уникнути масивних аркбутанів - фасад капели вражає легкістю та витонченістю. Високі стовпи-стебла, що переходять у нервюри склепіння оточують інтер'єри капели. Вітражі наповнюють приміщення мерехтінням бузкових, синіх, червоних барв.
На мистецтво Німеччини значно вплинула французька готика. Романські традиції довго зберігалися у німецькій архітектурі. Монументальністю і простотою відзначалися композиції споруд. Найбільш часто зустрічалися одно баштові собори.
Процес становлення готики, позбавленої романських впливів відбувається у 30 - 40-х роках XIII століття. Церква св. Єлизавети в Марбузі є найвідоміший пам'ятник цього перехідного періоду. Усі три нефи церкви за висотою однакові. Дві великі башти з чотиригранними високими шатрами здіймаються над західним фасадом.Стрільчасте вікно замінює готичну розу. Скромне оздоблення екстер'єру: площини бокових стін і фасаду заповнені тільки контрфорсами, що підкреслюють аскетичний вигляд будівлі.
Вплив мистецтва Франції на німецьке готичне мистецтво яскраво проявився у споруді Кельнського собору (1248 - 188- рр.). У соборі широкий центральний неф та багата скульптура.
З часом стала дуже поширеною цегляна кладка, що застосовувалася в північних районах Німеччини. Поєднання кольорових полив'яних плиток з рельєфною цеглою створювало живописний ефект.
В будівлях готелів і ратуш виявляються особливості німецької цивільної архітектури. На оздоблення інтер'єрів будівничі звертали особливу увагу. Скульптурні зображення розміщувалися в приміщеннях.
XIII - XIV століття це час розквіту готичної архітектури. Зменшення висоти будов і збільшення довжини є характерним для церковної архітектури. Склепіння соборів невисоке, немає роз на фасадах. З усіх боків стіни зовні пишно оздоблювалися. Також свої особливості мають інтер'єри. Створює урочистість складне сплетіння нервюр на склепіннях.

Пам'ятники готичної архітектури до наших днів зберігають чарівну красу і поетичність.

 

 


14.06.2015; 20:45
хиты: 180
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь