пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

техніка виконання та методика навчання ловлі, відбивання і переводу мяча воротарем

Ловля м'яча - основний засіб техніки гри воротаря. Вона здійснюється переважно двома руками. Залежно від напрямку, траєкторії і швидкості м'яча ловля виконується знизу, зверху або збоку. М'ячі, що летять на значній відстані від воротаря, ловлять в падінні.

При ловлі м'яча знизу воротар опановує котяться, що опускаються і низько летять (до рівня грудей) назустріч йому м'ячами.

У підготовчій фазі при лові котяться м'ячів воротар нахиляється вперед і опускає руки вниз (рис. 37). При цьому долоні звернені до м'яча, пальці кілька розставлені, напівзігнуті і майже торкаються землі. Руки не повинні бути надмірно напружені. Ноги зімкнуті, прямі або трохи зігнуті.

Робоча фаза характеризується тим, що в момент зіткнення з м'ячем він підхоплюється кистями знизу, руки згинаються в ліктьових суглобах і підтягають м'яч до живота. Швидкість м'яча гаситься за рахунок амортизаційних дій опущених рук.

У завершальній фазі воротар випрямляється.

 

Мал. 37. Ловля котиться м'яча знизу

У сучасному футболі використовується і інший варіант лову котяться м'ячів двома руками знизу (мал.38). Його особливість в тому, що замість нахилу виконується присед на одній нозі, яка розгортається приблизно на 50-80. Друга нога, значно зігнута в колінному суглобі, з опорою на шкарпетці також розгортається.

Руки опущені вниз, долоні звернені до м'яча. Безпосередня ловля м'яча здійснюється, як при описаному вище варіанті.

Мал. 38. Ловля котиться м'яча в приседе

При лові низько летять (до рівня живота) і опускаються перед воротарем м'ячів в підготовчій фазі злегка зігнуті руки виносяться долонями вперед назустріч м'ячу (рис. 39). Пальці кілька розставлені і напівзігнуті. Одночасно тулуб незначно нахиляється вперед, а ноги згинаються. Величина їх згинання залежить від траєкторії польоту м'яча. У момент зіткнення з м'ячем воротар підхоплює його кистями знизу і підтягує до живота або грудей. При значній швидкості м'яча виконується додаткове поступається рух назад за рахунок випрямлення ніг і нахилу тулуба вперед.

В процесі гри доводиться здійснювати ловлю м'ячів, що котяться і низько летять в стороні від воротаря, а також опускаються перед ним на значній відстані. В цьому випадку воротар попередньо переміщається в бік напрямку руху м'яча бігових приставним або скрестного кроком, а також стрибком - переважно поштовхом однієї ноги вгору, вгору - вперед або вгору - в сторони.

Мал. 39. Ловля летить м'яча знизу

Ловлю м'яча зверху застосовують, щоб опанувати м'ячами, що летять із середньою траєкторією (на рівні грудей і голови), а також що високо і опускаються м'ячами (рис. 40).

Беручи початкове положення в підготовчій фазі, воротар виносить вперед або вперед-вгору (в залежності від рівня польоту м'яча) злегка зігнуті руки Долоні, звернені до м'яча, з розставленими і напівзігнутими пальцями утворюють своєрідну "півсферу". Відстань між великими пальцями незначно (3-5 см).

У робочій фазі м'яч при зіткненні обхоплюється пальцями спереду - збоку, кисті кілька зближуються. Швидкість м'яча гаситься за рахунок поступається обертання кистей і згинання рук.

У завершальній фазі воротар, максимально згинаючи руки, найкоротшим шляхом притягує м'яч до грудей.

Мал. 40. Ловля м'яча зверху

Для оволодіння м'ячами, що летять з високою траєкторією, використовують ловлю двома руками зверху в стрибку (рис. 41). Залежно від напрямку польоту м'яча поштовхом однією або двома ногами виконують стрибки вгору, вперед-вгору або вгору - в сторони. Стрибок поштовхом однією ногою виконується переважно в русі, а стрибок поштовхом двома ногами - з місця. У момент відштовхування руки маховим рухом виносяться вгору до м'яча. Після лову приземлення відбувається на кілька зігнуті ноги.

Мал. 41. Ловля м'яча зверху в стрибку

Ловля м'яча збоку застосовується для оволодіння м'ячами, що летять із середньою траєкторією осторонь від воротаря.

У підготовчій фазі руки виносяться в сторону - вперед у напрямку польоту м'яча. Кисті паралельні, пальці кілька розставлені і напівзігнуті. Вага тіла переноситься на ближню до сторони лову ногу. В ту ж сторону кілька повертається і тулуб. Виконання робочої і завершальній фаз схоже по структурі з ловом м'яча двома руками зверху.

Ловля м'яча в падінні - ефективний засіб оволодіння м'ячами, спрямованими несподівано, точно, а часто і сильно в сторону від воротаря. Використовується при перехопленні передач ( "прострілів" уздовж воріт) і при відборі м'яча в ногах у противника.

Є два варіанти лову м'яча в падінні: без фази польоту і з фазою польоту.

Перший варіант застосовується для лову котяться і низько летять на відстані 2-2,5 м в стороні від воротаря м'ячів (рис. 42). У підготовчій фазі виконується

широкий крок у напрямку руху м'яча. Ближня до м'яча нога різко згинається. ОЦТ виноситься за межі площі опори і знижується. Руки спрямовуються до м'яча, що сприяє як переміщенню тулуба, таки падіння. Падіння відбувається "перекатом" в такій послідовності: спочатку землі стосується гомілку, потім стегно, бічні частини таза і тулуба. Витягнуті паралельно руки перекривають шлях м'ячу. Розташування кистей рук, а також безпосередня ловля такі ж, як при лові м'яча двома руками зверху без падіння. У завершальній фазі, групуючи, воротар згинає руки і притягує м'яч до грудей. Одночасно згинаються і ноги.

Мал. 42. Ловля м'яча в падінні (без фази польоту)

Для лову м'ячів, що котяться і летять на значній відстані від воротаря відстані, використовується падіння з фазою польоту (рис. 43). У попередній фазі воротар виконує один або два швидких приставних або скрестного кроку в напрямку польоту м'яча. Спосіб пересування залежить від індивідуальних навичок. Підготовка до відштовхування починається з нахилу тулуба і виносу ОЦТ за межі площі опори. Поштовх виконується ближньої до напрямку польоту м'яча ногою. Руки активно виносяться до м'яча. рух руки махове згинання другий ноги сприяють силі відштовхування. Його кут визначається рівнем руху м'яча. При лові високо летять м'ячів відштовхування проводиться в сторону - вгору, при лові м'ячів, що летять на середньому рівні, - в сторону.

При лові котяться і летять низько м'ячів нахил тулуба більш значний, згинання поштовховою ноги більш виражено, траєкторія польоту воротаря низька, що стелеться паралельно землі. Ловля м'яча виконується у фазі польоту. Після оволодіння м'ячем проводиться групування (згинання рук з м'ячем і ніг в тазостегновому суглобі), яка викликає обертання вперед навколо середньо-задньої осі. Під дією сил тяжіння відбувається приземлення в наступній послідовності: спочатку на передпліччя, потім на плече, бічні частини тулуба і таза, ноги.

 

відбивання м'яча

Якщо неможливо використовувати ловлю м'яча (протидія суперника, сильного удару, "важкий" м'яч і т.д.), застосовується його відбивання. До відбивання відносяться дії, за допомогою яких воротар перегороджує шлях м'ячу у ворота, перериває прострільну і навісні передачі. При цьому м'ячем воротар не опановує.

Відбивання м'яча виконується як двома, так і однією рукою. Перший прийом більш надійний, тому що перегороджують площа більше. Однак другий прийом дозволяє відбивати м'ячі, летять на значній відстані від воротаря.

Попередня і підготовча фази руху при відбиванні м'яча однією або двома руками в чому схожі з рухами при ловлі м'яча зверху і збоку. Назустріч м'ячу, відповідно до напрямку і траєкторією його руху, воротар швидко виносить одну або дві напружені руки з кілька розставленими пальцями. М'яч відбивається найчастіше долонями. Іноді удар м'яча доводиться на передпліччя. При відбиванні м'яч бажано направляти в сторону від воріт.

М'ячі, що летять на значній відстані від воротаря, слід відбивати однією або двома руками в падінні. Причому однією рукою можна дістати важчий для відбивання м'яча (рис. 44).

Мал. 44. Відбиття м'яча однією рукою в падінні

Перериваючи прострільну і навісні передачі, воротар в єдиноборстві з гравцями противника повинен відбити м'яч на значну відстань. для цього використовується удар по м'ячу одним або двома кулаками.

При ударі кулаком від плеча в підготовчій фазі виконують замах, відводячи назад зігнуту в ліктьовому суглобі ударну руку (рис. 45). В ту ж сторону повертається тулуб. Ударний рух починається з повороту тулуба в початкове положення і закінчується різким випрямленням напруженої руки. Зіткнення м'яча і кулака відбувається до Моменту повного випрямлення руки.

Трапляються ситуації (наприклад, якщо м'яч Мокрий і важкий), коли надійніше відбити м'яч ударом кулаками. Початкове положення перед ударом - руки зігнуті в ліктьових суглобах, кисті, стислі в кулаки і, звернені пальцями один до одного, розташовані біля грудей. Різким одночасним розгинанням напружених рук виконується удар по м'ячу кулаками.

Мал. 45. Відбиття м'яча кулаком (ударом від плеча)

 

 

ПЕРЕВОД МЯЧА

Напрямок воротарем летить у ворота м'яча через верхню перекладину називається перекладом. Головним чином переводяться м'ячі, летять сильно і з високою траєкторією над воротарем або осторонь від нього.

Дії воротаря при перекладі м'яча багато в чому схожі з діями при відбиванні м'яча. Переклад також виконується однією або двома руками.

У підготовчій фазі в напрямку польоту м'яча виносяться одна або дві напружені руки (рис. 46). Летить м'яч, зустрічаючи перешкоду, вдаряється в підставлені під кутом долоні (одну або дві), і його траєкторія змінюється. Переклад м'яча долонями найбільш надійний. Однак це не завжди можливо. Часто для перекладу м'ячів, що летять під верхню перекладину, досить дотягнутися напруженими пальцями, перепинити шлях м'ячу і змінити його траєкторію. Подібні м'ячі переводяться також кулаками. У цьому випадку траєкторія польоту м'яча змінюється за рахунок несильного удару кулаком, який спрямований вгору - назад.

Залежно від напрямку польоту м'яча і його відстані від воротаря Переклад виконується на місці, в стрибку, в русі або після необхідних переміщень.


03.03.2017; 17:53
хиты: 123
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
физическая культура
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь