пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

відбір футболістів і комплектування команд в дитячо юнацькому футболі

У зв'язку з намітилася в даний час в футболі ранньої спеціалізацією відбір рекомендується проводити в три етапи.

Перший етап (попередній відбір) передбачає в основному оцінку ступеня обдарованості до ігрової діяльності. На другому етапі (повторний відбір з попередньо відібраних кандидатів) уточнюється рівень розвитку різних якостей і властивостей характеру юних футболістів за результатами тестування. Завданням третього етапу (заключний відбір) є визначення здатності хлопців до навчання.

Тривалість правильно організованого початкового відбору в футболі повинна становити 1,5 - 2 роки з моменту приходу дитини в спортивну школу. Зрозуміло, що набором групи початкової підготовки відбір не закінчується. Не виключений відсів рябят з різних причин, про які говорилося вище, і добір нових, більш перспективних гравців протягом всього етапу початкової підготовки.

Безперечними і обов'язковими умовами ефективного відбору вважаються такі заходи, як перегляд можливо великої кількості дітей, які бажають займатися футболом, і активна діяльність тренера, пов'язана з постійним пошуком футбольних талантів.

У спорті взагалі і у футболі, зокрема, існує вираз "порядок б'є клас!". Життя постійно підтверджує правильність цього гасла. Природно, що питання високої організації повинні стосуватися в першу чергу процесу відбору.

З чого ж починати відбір? Перш за все, з агітаційно-організаційних заходів, що передують відбору. На жаль, деякі тренери дуже вузько розуміють цей розділ роботи. Повісив оголошення про набір на дверях школи, сповістив про це по місцевому радіо або телебаченню, помістив інформацію в газеті і все - сиди і чекай появи хлопців. Практика показує, що цього замало.

Агітація і пропаганда не повинні обмежуватися розповідями про футбол і закликами займатися цією чудовою грою. Необхідна в першу чергу організаційно-масова робота за місцем проживання, в старших групах дитсадків і загальноосвітніх школах. Слід вести мову про залучення хлопців в заняття футболом під керівництвом педагогів-організаторів при ДЕЗах, вчителів фізичної культури, старшокласників та тренерів громадських об'єднань. Це дуже важливий момент, у великій мірі, впливає на ефективність відбору.

Добре було б проводити якомога більше масових змагань з футболу серед дітей. Саме в ході таких змагань хлопці можуть проявляти свої рухові задатки, а також розвивати психологічні та особистісні якості (активність, самостійність, ініціативу і ін.). Залежно від місцевих умов гри можуть носити різний характер (3х3, 4х4, 5х5 і т.д.). Активний перегляд тренером всіх цих ігор дозволить йому ще до офіційного відбору в ДЮСШ визначити широке коло здатних кандидатів, а деяких найбільш здібних хлопців зарахувати до школи достроково.

Відбір дітей в групи початкової підготовки - дуже важлива подія в житті спортивної школи, і цією подією повинен бути пройнятий весь її тренерський колектив. Процес відбору треба продумувати заздалегідь. Про дні відбору в спортивні школи важливо повідомити задовго до його початку. Попередньо можна використовувати такі форми пропаганди, як показові ігри вихованців ДЮСШ, день відкритих дверей, матч ветеранів футболу та ін.

У день відбору діти-кандидати повинні принести з собою довідку про стан здоров'я від шкільного лікаря, так як диспансерне обстеження великої маси хлопців практично неможливо. Це дуже важливо, тому що діти, які мають відхилення в стані здоров'я, навіть при їх обдарованості, змушені будуть згодом залишити заняття футболом.

У школі повинна бути створена атмосфера свята. Бажані прапори, барвисті розмітки, музика і т.д. Треба ретельно приготувати і розмістити інвентар, підготувати місця проведення контрольних вправ. Не можна забувати і про розміщення кандидатів, батьків, приймальні комісії, а також обслуговуючого персоналу і т.д.

На закінчення необхідно відзначити, що тренер, який відмовляє дитині в надходженні в спортивну школу, повинен бути впевнений, що його "ні" носить об'єктивний характер. Тільки в цьому випадку його людська і громадянська совість можуть бути чисті. Треба також пам'ятати, що його відмова може в значній мірі вплинути на подальшу долю дитини.

У футболі початковий відбір практично здійснюється за допомогою двох методів: ігрового і тестового.

Ігровий метод. Використання ігрового методу для визначення рівня обдарованості кандидатів здійснюється безпосередньо в процесі двосторонніх ігор. Причому характер цих ігор може бути найрізноманітнішим, залежать від кількості що беруть участь (3х3, 6х6, 11х11 і т.д.), від розмірів майданчика і від виконання різних установок (обмеження операцій з м'ячем, персональні завдання, цільові установки і т.д. ).

Обдарованість дітей оцінюється за допомогою експертного методу. Як зазначалося раніше, чим більше тренерів експертів братимуть участь в спостереженні за ігровою діяльністю дітей і чим вище їх кваліфікація, тим прогнозування буде достовірніше.

Вже підкреслювалося, що високорозвинені якості - ще не обдарованість. Важливі ще й їх особливі сполучення, В зв'язку з цим перспективним представляється використання рухливих ігор, в ході яких якраз і можна виявити поєднання тих якостей, які визначають обдарованість. Гру можна змоделювати або вибрати в залежності від того, яка якість (або набір якостей) ми хочемо оцінити. До того ж гри є найбільш природним видом діяльності молодших школярів і тому вимагають оптимального рівня мотивації, який позитивно відбивається на надійності оцінок. Нарешті, можна використовувати ігри, що представляють як би модель найважливіших дій юного футболіста, але без будь-яких елементів техніки гри. Це дуже важливо для того, щоб технічні навички, які неоднакові у кандидатів, не приховували основу їх обдарованості.

Деякі якості та властивості особистості можна виявити за допомогою експертного методу безпосередньо в процесі гри. При цьому бажано, щоб кандидат зіграв кілька ігор з різними партнерами.

Оцінки рівня ігрового мислення складаються з таких показників, як швидкість орієнтування і вибору рішення, ефективність прийнятих рішень і здатність передбачати розвиток і хід ігрових ситуацій. При оцінці таких якостей, як ігрова агресивність і бійцівські якості, необхідно фіксувати такі характеристики: активність, націленість на боротьбу, повну віддачу сил в грі, наполегливість при відборі м'яча, сміливість і рішучість вступу в боротьбу, витримку і самовладання при невдачах.

За допомогою спостережень можна оцінити основні властивості нервової системи дітей. Об'єктом спостережень є впевненість, бойовитість, стабільність. На підставі аналізу спостережень можна судити про силу, рухливості, динамічності і врівноваженості нервової системи кандидата.

Для вивчення вольових якостей також можна використовувати ігровий метод (крім тестового). Найбільш значущими вольовими якостями футболістів є ініціативність, самостійність, наполегливість і завзятість. Тренер повинен застосовувати такі ігрові ситуації, в яких би зазначені якості виявлялися в більшій мірі. Бажано спостерігати за поведінкою дитини на тренувальних заняттях і в процесі здачі контрольних нормативів.

Тестовий метод. Додатково до експертну грошову оцінку ігрових дій використовують різні контрольні вправи і тести. При цьому доцільно застосовувати комплекс методів дослідження. До них можна віднести:

1) педагогічні спостереження, що дозволяють судити про задатки і обдарованості юних гравців;

2) лікарські обстеження, дають інформацію про стан здоров'я дітей і зрушення в функціональному стані систем організму;

З) контрольні випробування, що характеризують рівень розвитку фізичних якостей кандидатів (перш за все таких, як швидкість, спритність, витривалість і її різні види, стрибучість, гнучкість та ін.);

4) методи оцінки спеціальних здібностей (техніка володіння м'ячем і вміння виконувати окремі тактичні дії, стійкість до сбивающим факторів);

5) тести, що враховують спадкові чинники і здатності до навчання.

Звичайно, в програму тестування може бути включений і ще ряд досить ефективних показників. На жаль, як правило, їх реєстрація супроводжується значною складністю. Це такі показники, як швидкість переробки інформації, розподіл уваги, точність реакції на рухомий об'єкт і т.п.

Для успішного проведення відбору також необхідно:

вивчити зміст і специфіку гри з метою чіткого уявлення про рухової та ігрової діяльності футболістів;

виявити вимоги, що пред'являються до організму, особистості спортсмена в зв'язку з участю в навчально-тренувальному процесі та ігрової діяльності;

застосовувати сучасні, науково обґрунтовані методи об'єктивної оцінки можливостей.

Дуже важливим моментом є також визначення рівня домагань юних гравців, пов'язаного з динамікою їх інтересу до занять футболом.

При проведенні тестування бажано всіх кандидатів розділити на дві групи. В першу включити дітей, вже займаються футболом, в другу - новачків. Це дозволить більш цілеспрямовано і ефективно провести відбір. Методика прийому контрольних вправ визначається загальновизнаними положеннями і вимогами програми по футболу для спортивних шкіл.

В даний час в ході початкового відбору рекомендується оцінювати такі якості і показники: стартову швидкість, дистанційну швидкість, спритність, стрибучість, швидкісно-силові якості, витривалість, здатність швидко і точно виконувати завдання різного ступеня складності, здатність швидко перебудовувати свої дії в зв'язку зі зміною ситуації та ін.

Що стосується конкретних питань методики початкового відбору, то цей матеріал можна виявити в навчально-методичної та наукової літератури з футболу.

 

 

 

 

Природний відбір не дозволяє вирішити проблему підготовки кваліфікованого резерву, оскільки, згідно статистичних даних, відомо, що в ДЮСШ, СДЮШОР, УФК, УОР, спеціалізованих класах з футболу відбувається значне «відсіювання» дітей, які займаються футболом. Близько 70 % юних футболістів припиняють заняття через невідповідність програм відбору і підготовки кваліфікованих виконавців.
Недостатньо вдосконалена система спортивного відбору юних футболістів обумовлена багатьма причинами, в тому числі, тим, що немає обґрунтованої інформації про значущість певних факторів для становлення майстерності гравців, недостатньо вивчені надійність та інформативність методів відбору дітей для навчання і вдосконалення в футбольних секціях, групах, класах.
Проблема підготовки повноцінного футбольного резерву торкається широкої низки питань організаційного, методичного, наукового характеру. Вона пов’язана з проблемою управління багаторічною підготовкою юних футболістів.
Тому метою нашого дослідження було прогнозування можливостей досягнення високих результатів юними футболістами на основі визначення об’єктивних показників, серед яких рівень рухових навичок, їх різноманітність і комплексність; рівень техніко-тактичних умінь, інтелектуальні якості та психічна стійкість тощо.

Етапами спортивного відбору юних футболістів, на нашу думку, є:
1. Перший (початковий) етап (7 - 9 років) – етап первинного відбору. 
2. Другий етап (10 - 12 років) – етап початкової спеціалізації або вторинного відбору.
3. Третій етап (13 - 16 років) – етап поглибленої спортивної спеціалізації.
4. Четвертий етап (16 - 18 років) – етап спортивного вдосконалення.


10.02.2017; 18:07
хиты: 109
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
физическая культура
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь