пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

контроль рівня фізичної підготовленості футболістів

Контроль фізичної підготовленості включає вимірювання рівня розвитку швидкісних і силових якостей, витривалості і фізичної працездатності, гнучкості та координації. Можливі три варіанти тестування:

 

1. комплексна оцінка фізичної підготовленості футболістів з використанням широкого кола тестів;
2. поглиблена оцінка якоїсь однієї фізичної якості (наприклад, різних проявів силових якостей);
3. оцінка одного з проявів якої-небудь фізичної якості (наприклад, вибухової сили футболістів).

Контроль швидкісних якостей

Контроль швидкісних якостей у футболі зводиться до вимірювання часу реакції і часу гонки на коротких відрізках. У футболі практично немає простих реакцій, в которыы відомий тип сигналу і спосіб реагування на цей сигнал Реакції у футболі – складні. Це РДО, або реакція на рухомий об’єкт, і РО – реакція вибору.
До масового використання персональних комп’ютер для вимірювання швидкості реагування використовували різні час вимірювальні пристрої, в яких звуковий, світловий або тактильний сигнал запускав секундомір, а відповідь футболіста зупиняв його.

Вимірювання швидкості бігу

У футболі потрібно вимірювати швидкість стартового розгону і максимальну швидкість бігу. При цьому перший показник є найбільш важливим, з урахуванням того, що велика частина ривків і прискорень в грі проводиться на відрізках до 15 м. Як відомо, швидкість досягає свого максимуму після 30-го метра. При цьому не має значення спеціалізація спортсмена: і в спринтера, і у футболіста максимум швидкості досягається між 30-м і 40-м метрами дистанції.
лабораторні тести

Існує кілька лабораторних тестів, які отримали достатньо широке розповсюдження в практиці вітчизняного футболу. Найпростіший з них випускається лабораторією Л. К. Краєвського і називається кардиоинтервалометриею. Ґрунтується він на вимірюванні частоти серцевих скорочень і варіативності цього показника. Передбачається, що низький рівень ЧСС і певна варіативність інтервалів RR свідчать про хороших резервні можливості серцево-судинної системи, і, отже, про аеробну витривалість. Інформативність цього тесту – середня, але в модифікації М. Рочки і В. Новікова він досить добре оцінює поточну динаміку одного з проявів витривалості.

Висновки з фізичної підготовленості футболістів

Фізичний стан футболістів характеризується трьома групами показників: рівнем статури і складом тіла; станом здоров’я; рівнем розвитку рухових (фізичних) якостей.

Контроль фізичної підготовленості включає вимірювання рівня розвитку швидкісних і силових якостей, витривалості і фізичної працездатності, гнучкості та координації. Можливі три варіанти тестування: комплексна оцінка фізичної підготовленості футболістів з використанням широкого кола тестів; поглиблена оцінка якоїсь однієї фізичної якості (наприклад, різних проявів силових якостей); оцінка одного з проявів якої-небудь фізичної якості (наприклад, вибухової сили футболістів).

 

--------------------------------------------------

Управління фізичною підготовленістю футболістів можливо лише в тому випадку, якщо тренер постійно отримує інформацію як мінімум з трьох питань:

1. Який рівень фізичної підготовленості футболістів команди і як він змінюється на етапах і в циклах підготовки?
2. Змінюється структура фізичної підготовленості футболістів (під структурою розуміється співвідношення різних фізичних якостей та їх проявів у конкретних футболістів)?
3. Які розмір і спрямованість індивідуальних тренувальних ефектів вправ, які використовуються для підвищення рівня фізичної підготовленості? Якщо така інформація є у тренера, то її аналіз дозволить відповісти на питання про відповідність рівня і структури фізичної підготовленості футболістів вимогам гри, а також про те, які з тренувальних вправ були найбільш ефективними для розвитку фізичних якостей.

Перш ніж говорити про конкретні тести фізичної підготовленості, розглянемо загальні вимоги до технології вимірювань і до проведення тестування.

Метрологія вимірювань і тестів

Вимірювання або випробування, проведене для визначення стояння або здібностей футболістів, називається тест Однак не всякий вимірювання або випробування може зчитувача і ця тестом. Як тести можуть використовуватися задовольняють наступним метрологічним вимогам:

• Повинна бути визначена мета застосування того або іншого тесту.
• У кожному тесті повинні використовуватися стандартні процедури виконання завдань та результатів вимірювань. Зовнішні умови проведення тестів також повинні бути стандартними.
• Можна використовувати тільки тести з високими показниками надійності і інформативності.
• Для кожного з тестів повинна бути розроблена система оцінки його результатів. Це дозволить дати узагальнену оцінку фізичної підготовленості за комплексом тестів.
• Є три типи станів спортсмена: сталий, поточне та оперативне. Для оцінки кожного з цих типів станів повинні бути свої тести.
мета тесту

Існує безліч проявів фізичної підготовленості футболістів. Правильне формулювання мети тестування дозволить підібрати тест з високою інформативністю і оцінити саме те прояв рухової якості, рівень розвитку якого цікавить тренера. Наприклад, така мета, як “контроль швидкісних якостей”, буде не цілком коректним. І ось чому. Є кілька проявів швидкісних якостей. До їх числа відносяться: швидкість реагування на рухомий (партнер, суперник, м’яч), швидкість реакції вибору, швидкість стартового розгону, швидкість циклів “Розгін-гальмування-розгін”, дистанційна швидкість. Є і найважливіші для футболістів специфічні швидкісні показники: швидкість і точність оцінки ігрових ситуацій, швидкість прийняття рішень, швидкість виконання технічних прийомів.

Вимірювання результатів в тестах

Вимірювання різних проявів фізичної підготовленості футболістів повинні проводитися систематично це дає можливість порівнювати значення показників на різних етапах підготовки і залежно від динаміки приростів в тестах змінювати величину та спрямованість навантажень тренувальних вправ. Точність порівнянь залежить від точності вимірювань, остання, у свою чергу, залежить від стандартності вимірювальних процедур. Відмінність у результатах тестів повинні бути наслідком змін у фізичному стані футболістів, а не тому, що змінилися умови тестування.
Для цього необхідно дотримувати наступні вимоги:
• Режим дня, що передує тестування, повинен будуватися за однією схемою. У ньому виключаються великі і середні навантаження, але можуть проводитися заняття підтримуючого та відновлювального характеру.
• Розминка перед тестуванням повинна бути стандартною (за тривалістю, підбору вправ, послідовності їх виконання).
• Тестування по можливості повинні проводити ті ж, що вміють це робити, люди.
• Схема виконання тесту однакова для всіх футболістів, і вона залишається постійною від тестування до тестування.
• Якщо тест повторюється кілька разів поспіль, то паузи відпочинку між повтореннями одного і того ж тесту повинні бути достатніми для відновлення основних функціональних систем гравців.
• Тренер повинен забезпечити мотивацію на досягнення максимальних результатів в тестах.

Надійність і інформативність тестів

Розглянемо конкретний приклад з практики тестування футболістів. На початку і в кінці підготовчого періоду тренер проводить тестування фізичної підготовленості футболістів. Йому потрібні відповіді на 2 запитання:
1. з яким рівнем фізичної підготовленості повернулися з відпустки його гравці;
2. наскільки змінився цей рівень після закінчення підготовчого періоду.

Для відповіді на ці питання потрібно провести 2 тестування (початковий і кінцевий), і порівняти їх результати. Достовірність отриманих у ході порівняння відмінностей залежить від надійності тестів. Якщо тести надійні, то відмінності між початковим і кінцевим тестуванням відображають якість тренування в підготовчому періоді. Якщо надійність тестів низька, то це означає, що фізичні якості вимірювалися з великими похибками і в цьому випадку йде порівняння цих похибок.
Надійність тесту називається ступінь збігу результатів при повторному тестуванні одних і тих же футболістів в однакових умовах. Для більшості тестів – це тестування 2 або більше разів поспіль. Для тестів фізичної працездатності, виконуваних “до відмови”, повторний тест виконується після достатнього відпочинку, як правило, на наступний день. Повний збіг результатів повторних тестувань неможливо, завжди є якісь погрішності при проведенні вимірювань, але потрібно прагнути зробити так, щоб вони були мінімальними.
Мотивація на досягнення максимального результату

Футболісти повинні знати, що за результатами тестування тренер:

• формує склад команди на ігри;
• змінює зміст і величину тренувальних навантажень;
• змінює співвідношення між обсягами командних та індивідуальних тренувань.
Але така ситуація можлива лише в тому випадку, якщо тренер сам серйозно ставиться до проведення контрольних випробувань. У цьому випадку тестування проводиться не епізодично, а регулярно, тренер обговорює їх результати на командних та індивідуальних співбесідах. В таких умовах ставлення гравців до тестів буде професійним, і результати тестування будуть відображати справжні рухові можливості кожного спортсмена.

Фізичний стан футболістів характеризується трьома групами показників:

• рівнем статури і складом тіла;
• станом здоров’я;
• рівнем розвитку рухових (фізичних) якостей.

Контроль статури футболістів

Історично склалося так, що два показника статури – довжина і маса тіла – вимірюються протягом багатьох десятиліть у декількох поколінь футболістів. Довжина тіла зазвичай вимірювалася типовим ростоміром, маса тіла – стандартною масою (з невідомою величиною похибки).
Крім довжини і маси тіла іноді вимірювали товщину шкірно-жирових складок і за результатами цих вимірювань розраховували відносні (%) обсяги кісткової, м’язової і жирової тканини.

На сьогоднішній день в практиці використовують три наступні методики:

• вимірювання товщини шкірно-жирових складок (КЖС);
• гідростатичне зважування;
• сканування тіла з вимірюванням біоелектричного імпедансу.
Самий старий, але в той же час дуже точний метод – це вимірювання каліпера товщини КЖС. Повне обстеження включає вимірювання восьми шкірно-жирових складок: над трицепсом, біцепсом і клубовою кісткою; під лопаткою; на передпліччі, внутрішньої і зовнішньої сторони стегна, гомілки (рис. 4.1). Отримані значення або просто підсумовують, і потім стежать за цієї сумарної динамікою в циклах тренування, або підставляють у формулу і по них розраховують відносні обсяги кісткової, м’язової і жирової тканини.

Гідростатичне зважування включає в себе вимірювання маси тіла в підводному положенні (гідростатичної ванні). Знаючи масу тіла й об’єм витісненої тілом спортсмена води, розраховують щільність тіла. Значення щільності підставляють у формулу Брозека і обчислюють за нею% жиру в масі тіла.
Новим методом, одержує широке поширення у професійних футбольних клубах, є метод біоелектричного імпедансу. Спортсмен стає на платформу приладу, бере в розставлені руки датчики, і після цього протягом декількох секунд його тіло сканується променями, що дозволяють визначити електричне опорів фрагментів тіла футболіста. Різна величина цього опору у кістковій, м’язовій і жировій тканинах дозволяли визначити їх відносні обсяги.

На думку фахівців різних видів спорту, обсяг жирової тканини є інформативним показником якості харчування спортсменів, а також величини навантаження, що виконується ними. Обсяги навантажень в команді “Динамо” (Київ) були не самими великими у вищій лізі тих пір, але їх інтенсивність, запланована і реалізована тренерами Ст. Лобановського і О. Базилевич, була найбільшою. Найбільшою була і величина навантаження. Багато уваги ці тренери приділяли спеціалізованому харчування. Все це призвело до того, що показники відносного об’єму жиру були в цій команді мінімальними, і, отже, один з компонентів їх фізичного стану був оптимальним.


10.02.2017; 17:49
хиты: 120
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
физическая культура
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь