пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

поняття та види педагогічного контролю в футболі

Різновиди контролю навантажень у футболі. 
Планування і контроль - важливі умови вдосконалення всієї системи тренування. За допомогою планування упорядковується процес майбутньої тренування.Планування тренування повинно обов'язково грунтуватися на контролі фізичного стану спортсмена, рівня його технічної і тактичної підготовленості і навантаження, яку він виконує. Інформація про стан футболіста може бути надана комплексом показників, що відображають уроків всіх видів підготовки. Тренер повинен прагнути до цілеспрямованого зміни цих показників за рахунок управління тренувальними навантаженнями. 
У практичній роботі тренеру доводитися враховувати наступні види станів: стійке, поточне, оперативне. 
Сталий стан зберігається протягом відносно тривалого проміжку часу - кілька тижнів або навіть місяців. Показники, що характеризують стійкий стан, можуть служити основою для перспективного планування тренувального процесу. 
Поточний стан - це таке, в якому знаходиться спортсмен, який виконав одну або серію тренувальних занять. Відомо, що будь-яке тренувальне заняття залишає "сліди", що зберігаються кілька днів. Глибина і характер усіх цих зрушень характеризують поточний стан і служать основою для планування навантаження на наступне тренувальне заняття. 
Оперативним називається такий стан, у якому приходить організм спортсмена після того, як він виконав одну або серію фізичних вправ. Оперативне стан дуже короткочасно, але контроль за ним є основою для управління тренувальним навантаженням під час самого заняття. 
Для оцінки трьох видів станів у практиці рекомендується використовувати три види контролю: 
періодичний (поетапний), поточний, оперативний. 
Оперативний контроль призначений для реєстрації навантаження 
тренувального вправи, серії вправ і цілісного заняття. Аналіз результатів оперативного контролю заснований на дослідженні залежності типу "доза-ефект", де "дозою впливу" служить величина виконаного навантаження, а "ефектом"-обсяг і спрямованість викликаних нею в організмі біохімічних зрушень. У зв'язку з цим одна з головних завдань оперативного контролю навантаження є визначення співвідношення між параметрами фізичної і фізіологічної навантажень вправ, серії вправ, тренувального заняття. 
Поточний контроль передбачає реєстрацію навантажень в мікро циклах, тривалість яких у різних видах спорту коливається від 5 до 14 днів. В основі поточного контролю лежать дані оперативної реєстрації навантаження за кожен тренувальний день, які після підсумовування розглядаються як підсумок роботи спортсмена за мікро цикл. Одна з головних завдань поточного контролю навантажень - визначення оптимального співвідношення між зонами характеристик навантажень. Вирішення її в значній мірі грунтується на дослідженні закономірностей відставленого тренувального ефекту. 
Етапний контроль - передбачає реєстрацію навантаження на етапах, тривалість яких коливається від двох - п'яти мікро циклів до декількох місяців. Головне завдання етапного контролю навантажень - на підставі оцінки залежності між приростами досягнень у змаганнях і тестах, з одного боку, і частими обсягами навантажень за етап, з іншого - визначення найбільш ефективних навантажень, які мають яскраво вираженим розвивають впливом. 

 

 

Характеристика педагогічного контролю у футболі. 
Щоб тренування протікала в потрібному напрямку і давала максимальний ефект, необхідно встановити систематичний педагогічний контроль за її впливом на тренуються. Педагогічний контроль у процесі тренування футболістів є основною формою оцінки їх підготовленості до змагань. Здійснюється він тренером, який враховує зміст, обсяг, інтенсивність проведених занять і аналізує виконання планів тренування. 
Аналізу піддаються: 
-Плани тренування команди (перспективні, поточні, оперативні) та їх виконання; 
-Засоби і методи тренування і їх використання в заняттях; 
-Зміна стану здоров'я і функціональних можливостей футболістів; 
-Зміна рівня розвитку фізичних якостей, техніки, тактики; 
-Зміна стану тренованості футболістів (по етапах підготовки); 
-Розподіл змагань, занять і відпочинку в тренувальних і межігрових циклах; 
-Зміна тривалості та інтенсивності занять; 
-Методи педагогічного і лікарського контролю та ін 
Крім перерахованих повинні використовуватися і додаткові методи вивчення й узагальнення досвіду тренування, що дозволяють більш глибоко вивчити ті чи інші питання тренування. Етапи вивчення й узагальнення досвіду такі: 
Перший етап: вивчення і узагальнення досвіду тренування в підготовчому періоді. 
Другий етап: вивчення і узагальнення досвіду тренування в змагальному періоді, обробка та обговорення в команді матеріалів з ​​цього періоду. 
Третій етап: обробка та обговорення в команді підсумкових матеріалів, вивчення та узагальнення досвіду тренування і написання звіту. 
Четвертий етап: складання планів підготовки команди на наступний рік. 
Для педагогічного контролю за тренуванням футболіста складаються комплексні контрольні вправи. У них для оцінки змін у фізичному розвитку футболістів включаються вправи, що дозволяють оцінювати розвиток всіх основних фізичних якостей (сили, швидкості, витривалості, спритності). При цьому беруться вправи для оцінки як загального, так і спеціального розвитку рухових якостей. Вправи для оцінки змін до спеціального розвитку фізичних якостей футболістів повинні бути близькими за формою до основних спортивним рухам, чого не вимагається від вправ для оцінки змін у загальному розвитку рухових якостей. Кількість вправ для оцінки змін у розвитку загальних фізичних якостей має бути не більше чотирьох-п'яти, таке ж число і для оцінки спеціальних фізичних якостей. У комплекс контрольних вправ включається також вправи, що дозволяють оцінити зміни в техніці володіння м'ячем, виконання тактичних прийомів і комбінацій. Тренер організує систематичне спостереження над футболістами в процесі їх виступів у змаганнях і в ході тренувальних занять. 
У коло спостережень має входити: 
1. Прояв футболістами в змаганнях активності і працездатності. Оцінка дається щодо виконання у змаганні роботи та її щільності (біг, стрибки, ходьба, єдиноборство, ведення, прийом, відбір м'яча, удари, обведення). 
2. Контроль за стійкістю у футболістів рухових навичок у змаганнях. Оцінюються характер порушення стійкості навички, час і наслідки порушення, обставини, що передували порушенню. 
3. Реєстрація коефіцієнта корисної дії футболіста з м'ячем (%). Кількість раціонально виконаних дій. 
4. Характеристика виконання футболістами поставлених тактичних завдань. 
5. Вивчення в змаганнях психічної стійкості у футболістів. Оцінюється увагу мобільність дій, сміливість, швидкість 
орієнтування та інші якості. 
Систематичний педагогічний контроль є невід'ємною частиною процесу тренування футболіста і має надзвичайно важливе значення для росту майстерності футболістів і зміцнення їх здоров'я. 

 

 


08.02.2017; 17:50
хиты: 152
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
физическая культура
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь