пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

психологічна підготовка футболістів до матчу

 

 

Психологічна підготовка юних футболістів — важливий компонент тренувального процесу. Її особливості визначаються характером ігрової діяльності, правилами гри, напруженістю змагальної боротьби. Психологічна підготовка здійснюється в нерозривній єдності з удосконалюванням техніко-тактичної майстерності і розвитком фізичних якостей. При цьому розв’язуються такі основні завдання:

  • Розвиток і формування стійкості психіки в складній обстановці.
  • Формування спеціалізованих сприйнять — почуття часу, почуття м’яча, почуття простору й ін.
  • Виховання вольових якостей юного футболіста.
  • Розвиток спостережливості, уміння швидко і правильно орієнтуватися в мінливій ігровій ситуації.
  • Розвиток пам’яті й уяви, що виявляється в здатності запам’ятовувати особливості ігрових дій футболістів, в умінні детально уявити можливі ситуації майбутнього матчу.
  • Розвиток тактичного мислення, здатності швидко і правильно оцінювати ігровий епізод, приймати ефективні рішення і контролювати свої дії.

Навчально-тренувальний процес сприяє формуванню особистості юного футболіста, становленню норм поведінки. Характер людини — це складна особистісна структура психічних рис, що накладають відбиток на етику спілкування з людьми, ставлення до діяльності, на спосіб життя. Формування характеру пов’язане з розвитком світогляду, поглядів, переконань. Сильний характер, воля можуть бути сформовані на основі нервової системи будь-якого типу. Педагогічна майстерність вчителя в тому й полягає, щоб у результаті багаторічного поступового вдосконалювання психічного і фізичного навантаження підготувати учня до свідомого наполегливого подолання виникаючих труднощів. До засобів психологічної підготовки відносяться: засоби виховного впливу (бесіди, преса, мистецтво); спеціальні вправи підвищеної складності; додаткові завдання; участь у контрольних іграх і змаганнях з явно більш сильним чи слабким супротивником; суспільно корисна праця. Методи психологічної підготовки: лекції, бесіди, диспути; особистий приклад учителя; переконання; заохочення (підтримка); обговорення в колективі; доручення; змагальні вправи із завданнями, які поступово ускладнюються; виконання складеного плану.

В наш час психологічна підготовка юних футболістів розглядається як складне поняття, що включає в себе загальну психологічну підготовку і безпосередню психологічну підготовку до майбутнього матчу. Цей поділ трохи умовний, однак виправданий змагальною специфікою ігрового виду спорту. Загальна психологічна підготовка включає в себе виховання дисциплінованості, свідомого підпорядкування своїх дій інтересам команди, ініціативності, творчого ставлення до гри. Одне з найважливіших завдань психологічної підготовки — розвиток і удосконалювання вольових якостей, цілеспрямованості, наполегливості, сміливості, рішучості, стійкості психіки. Ефективні засоби виховання цих якостей — календарні та контрольні ігри й ігрові вправи зі спеціальними завданнями.


08.02.2017; 17:42
хиты: 111
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
физическая культура
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь