пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

види підготовки в футболі та їх характеристика

 

Фізична

Технічна

Тактична

-------

Фізична

ра у футбол вимагає прояви, насамперед, швидкісно-силових здібностей при виконанні рухів з м'ячем і без м'яча (Ударів, стартів, стрибків, поштовхів) в дуже короткі відрізки часу. p> Сила і швидкісно-силові якості необхідні футболісту в спортивної і трудової діяльності.

В якості засобів виховання швидкісно-силових якостей рекомендуються вправи з підвищеним опором. Доцільно використовувати вправи з подоланням неграничних обтяжень (опорів). Вправи з неграничними силовими напругами дозволяють контролювати техніку руху, а значить, виконувати рухи більш координуванні.

Вправи найрізноманітніші: в ударах по м'ячу на силу і точність; в єдиноборствах за м'яч з опором партнера та ін У разі необхідності підбирають вправи, спрямовані на вдосконалення груп м'язів, які відстають у розвитку, - плечового поясу, задньої поверхні стегна.

Основні засоби виховання швидкісно-силових здібностей: стрибки в довжину і висоту, многоскоки, вистрибування поштовхом однієї і обох ніг після короткого ривка, а також метання, спеціальні вправи з м'ячем, виконуються у швидкому темпі (удари ногою і головою, вкидання та ін.) Особливий акцент робиться на розвиток В«вибуховийВ» сили ніг.

Вправи, що сприяють вихованню сили м'язів стопи, гомілки і стегна: вправи без предметів - стрибки вперед і в бік поштовхом однієї ноги з приземленням на іншу; спригіванія з висоти 40 - 60 см на обидві ноги з подальшими ривками на 10 - 15 м або із стрибком вперед - убік; стрибки вперед у приседе (коліна розвести, руки між ногами спираються об землю); стрибок ноги нарізно, бавовна руками об стегна - стрибок ноги разом, бавовна руками над головою і т. д.; стрибки на одній нозі через м'яч - по п'ять на кожній; на обох ногах через м'яч з поворотами на 90 і 180 В°; стрибки через набивні м'ячі, розташовані в I -1,5 м один від іншого. Кидки м'яча, затиснутого між ногами, вперед-вгору, назад-вгору стрибком. p> Удари по м'ячу ногою на силу і точність з різних положень у тренувальну стінку, батут, ворота, мішень; на дальність - головою в стрибку. Відбір м'яча у підкаті і поштовхом (згідно правил гри). p> Для виховання загальної витривалості рекомендується тривалий малоінтенсивне біг, а також вправи циклічних видів спорту (плавання, лижні гонки).

 

Технічна

Під технічною підготовленістю слід розуміти ступінь освоєння спортсменом техніки системи рухів. Вона тісно пов'язана з фізичними, психічними і тактичними можливостями спортсмена, а також з умовами зовнішнього середовища. Зміни правил змагань, використання іншого спортивного інвентарю помітно впливає на зміст технічної підготовленості спортсменів.

У структурі технічної підготовленості завжди присутні так звані базові та додаткові руху.

До базових відносяться руху та дії, що становлять основу технічної оснащеності даного виду спорту. Освоєння базових рухів є обов'язковим для спортсмена, що спеціалізується в даному виді спорту.

До додаткових відносяться другорядні руху та дії, елементи окремих рухів, які не порушують його раціональність і в той же час характерні для індивідуальних особливостей даного спортсмена.

 

Тактична

Тактика - це організація індивідуальних і колективних дій, тобто взаємодія гравців команди за певним планом, що дозволяє успішно вести боротьбу проти конкретного супротивника в ході змагання.

Тактичні дії команди досягаються чітким розподілом ролей (ігрова спеціалізація - воротар, крайній і центральні захисники, гравці середньої лінії, крайні і центральні нападники) між окремими футболістами. Організація командних ігрових дій, при якій обумовлені роль кожного гравця і їх розстановка на футбольному полі, становить тактичну систему.

Кожна з існуючих у футболі тактичних систем має свої ознаки, до яких відносяться розташування гравців, способи і форми ведення гри, а також обов'язки гравців.

Оскільки футбольна гра проходить на площі приблизно 8000 м2, а ворота відстоять один від одного більш ніж на 100 м, то умовами здійснення всяких тактичних задумів є індивідуальна та групова системи пересувань по полю без м'яча і індивідуальні та групові дії з м'ячем у різних фазах гри - в атаці або обороні.

Більшість тактичних завдань вирішується при взаємодії двох або декількох гравців, тобто в результаті комбінацій, що виникають у грі через імпровізації гравців у ході ігрового епізоду або заздалегідь підготовлених на навчально-тренувальних заняттях. Тактична гра будується на поєднанні індивідуальних дій з награним комбінаціями і імпровізацією. До взаємодії двох партнерів відносяться комбінації: В«стінкаВ», В«схрещуванняВ»; комбінації в трійках: В«пропускання м'ячаВ», В«зміна місцьВ», В«передача в одне дотик В».

 

Комбінація-це дії двох і більше футболістів, спрямовані для вирішення конкретних ігрових завдань в нападі, захисту, розіграші стандартних положень і т. д.

Комбінація В«стінкаВ» полягає в тому, що гравець, який володіє м'ячем, передає його партнерові в розрахунку на моментальне повернення м'яча першим же дотиком.

Комбінація В«схрещуванняВ» полягає в пересуванні партнерів назустріч один одному, в точці зустрічі володіє м'ячем залишає його партнеру. Ця комбінація застосовується тоді, коли гравця з м'ячем паралельним курсом переслідує суперник.

Комбінація В«пропускання м'ячаВ» полягає в тому, що гравець активно виходить на прострільну передачу з флангу для завершення комбінації ударом по воротах, а сам таємно пропускає м'яч партнеру, який В»знаючи про цьому, виходить на ударну позицію.

Комбінація В«зміна місцьВ» заснована на обігруванні суперника за рахунок переходу гравця зі своєї зони в зону партнера після того, як той В«відвівВ» звідти свого опікуна.

Комбінація В«передача в один дотикВ» полягає d тому, що гравець, який отримує м'яч, в один дотик передає м'яч одному з трьох партнерів. При цьому передбачається швидкий вихід третього гравця на вільне місце, щоб отримати м'яч для удару або знову передати м'яч першому гравцеві. Ця комбінація заважає захисникам, визначити подальший напрямок атаки і в той же час не дозволяє їм зблизитися з нападаючим для відбирання м'яча.


07.02.2017; 17:26
хиты: 102
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
физическая культура
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь