пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


19.Адаптивна роль психіки в тваринному світі. Стадії філогенетичного розвитку психіки. Форми поведінки тварин на різних стадіях філогенезу

 Таксиси

На нижчих щаблях розвитку органічного світу, а саме у бактерій, одноклітинних, а так само рослин, єдиною формою зовнішнього реагування є подразливість - це називається таксиси.

Таксиси - вроджені рухові реакції в бік сприятливих (позитивні Таксис) або несприятливих (негативні Таксис) умов середовища.

Приклад негативного термотаксис: догляд найпростіших із зони підвищеної температури.В залежності від природного подразника виділяють різні види Таксис: фототаксис, хемотаксис, термотаксис і так далі.Таксиси - це рух цілого організму.

 Тропізм

Рух окремих частин організму під впливом подразника - тропізм.Вони так само є позитивними і негативними у рослин. У більшості випадків представлено рух росту. Наприклад, геотропізм. Виділяють хемотропізм, Фототропізм, термотропізм і так далі.Тропізми існують і у тварин. Це допсіхіческая форма поведінки. Наприклад, гідра завжди прагне до освітленої частини акваріума. Тропізми з'являються у тварин на сенсорній стадії розвитку психіки. 

Інстинкт

На перцептивної стадії у тварин з'являються більш складні форми поведінки і вони вже є психічними. Така форма поведінки - це інстинкт - вроджена видова форма поведінки.Інстинкт - це складні акти реагування на певні умови середовища, спрямовані на задоволення біологічних потреб і засновані на безумовних рефлексах.Для інстинктів характерна відносна постійність і однотипність прояви у тварини одного і того ж виду. Інстинкти мають ланцюговий характер, тобто інстинкти - це ціла система дій.Кожна з ланок інстинктивної поведінки націлене на впізнавання певного подразника, називається ключовою подразник.Ключовою подразник запускає в дію певну реакцію. Реакція на ключовий стимул має генетичну обумовленість. Наприклад, срібна чайка завжди закочує викотився яйце з гнізда дзьобом, але кожен раз руху закочування різні.В даний час вивчено велику кількість ключових стимулів у багатьох видів тварин. Кілька ключових стимулів в природних умовах, об'єднуючись, формують пускову ситуацію.Ключовою подразник можна назвати мотиваційним, так як він спрямовує поведінку тварини. У нижчих тварин - ключовий подразник простий, у вищих - більш складний. Наприклад, у тільки що народив шимпанзе при вигляді картинки з оскалом з'являється страх.Розрізняють два види реакції на ключовий подразник:

Реакція на сам подразник;

Переадресовиваніе реакції на інший подразник.

Наприклад, є оса, яка називається бджолиний вовк. У неї ключовою подразник - запах бджоли. Дія її реакції спрямовується не на запах, а на саму бджолу.Інстинкти - біологічно корисна форма поведінки, але тільки до звичних і основним умовам існування тварин.Тварина не здатна відображати, що було до ланки, і що було потім. Наприклад, бджола поміщає мед у стільники, замуровує стільнику воском і робить інстинктивно далі все. Якщо розколупати соту, то бджола не повернеться туди, щоб заново закласти ті ж стільники. Вона інстинктивно почне робити теж саме.Чим більше розвинене тварина, тим більше у нього інстинктів. 

Імпрітінг 

Научіння дозволяє тваринам більшою мірою пристосовуватися до мінливих умов середовища. Однак між інстинктом і навиком (научением) є проміжна форма поведінки – імпрітінг

(запечатление).Імпрітінг - генетично обумовлена ​​добудова інстинкту, що полягає в запечатлении миттєвого досвіду.Вперше імпрітінг відкрив і описав англійський етолог Конрад Лоренц. Відкрив на гусенят. Новонароджені гусенята починають рухатися за тим об'єктом, який потрапляє їм в поле зору. Таким чином, описав імпрітінг.Лоренц виділив специфічні особливості імпрітінга:Миттєве замикання зв'язку;Існування в онтогенезі чутливого періоду для такого научения. Наприклад, у пташенят крякви 13-16 год після вилуплення.Незворотність, неможливість перенавчання відбитого об'єкта, але дана властивість гнучке, пропускає корисне виняток.У людини діє механізм імпрітінга, але у нього характерний не тільки при пологових сприйняттях, але і в плані уявлень.У людини імпрітінг проявляється у двох областях:Сфера страхів;Сфера статевих збочень.Імпрітінг - це перехідна форма поведінки тісно пов'язане з механізмом інстинкту, але забезпечує розвиток поведінки і мотивацій в онтогенезі (індивідуальному розвитку). 

Научіння

Власне, научіння (навички) - це індивідуально придбана в онтогенезі форма поведінки тварин, заснована на виробленні умовних рефлексів і діюча автоматично.Фізіологічна основа освіти досвіду - це замикання нервових зв'язків між центрами безумовних і умовних подразників в мозку, тобто утворення умовних рефлексів.Навички здатні вироблятися в природних умовах методом проб і помилок, в штучних умовах методом дресирування. Набуті навички роблять поведінку тварин більш пристосованим до нових умов середовища.Звичка - це змінювана форма поведінки тварин і без підкріплення навик зникає.Існує тісний зв'язок між інстинктами і навичками, а саме - навички здатні пригнічувати інстинкти.Наприклад, парамеціі, укладені в квадратний посудину і звиклі плавати уздовж його стінок, зберігають деякий час квадратну форму траєкторії, коли їх перемістять в круглу посудину. 

Інтелектуальна поведінка

У вищих тварин з'являється інтелектуальне поведінка - це найвищий тип поведінки тварин. Воно забезпечує найбільш повне і точне пристосування тварин до мінливих умов навколишнього середовища.Однак вищі тварини вдаються до нього тоді, коли стикаються з проблемною ситуацією.

 

 

 


хиты: 1519
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь