пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Константність та аконстантність зорового сприйняття форми і кольору предметів.

Важливою особливістю зорового сприйняття, яке треба враховувати під час початкових занять живописомє константність сприйняття. Зоровіефекти колірної постійності вражають нетренованого спостерігача тим, щонезалежно від того, яке світло падає на предмет, колір цього предмета незмінюється. Отже колір, властивий даному предмету, називають локальнимабо предметним. Але поняття кольору в живопису має дещо інший зміст, дляхудожника колір - це поняття мінливе і рухливе.

У багатьох випадках виключно константність сприйняття є причиною помилок живописців-початківців, адже вони не бачать, як змінюється колір вконкретних умовах освітлення і віддалення.

Кольори, змінені під впливом освітлення і середовища, отримали назву зумовлених або невласних, а сприйняття зумовленого кольору в психології називається аконстантним баченням.

Спостереження зображуваного об’єкту в контрастності за спектральним складом в різних умовах освітлення і висновки з такого спостереження необхідно використовувати в методиці навчання живопису, щоб допомогтистудентам уникнути помилок колористичного характеру і розвинути здібністьаконстантного бачення, тобто вміти сприймати кольори природи без ширмиконстантності. Адже власне з перебудови зорового сприйняття виробленняаконстантного бачення колірних відмінностей починається професійне навчання живопису. Велику роль при створенні єдності грає відбитесвітло - рефлексний зв’язок. Відбите світло у поєднанні з основним світломстворюють колірне середовище, або стан. Власне гра колірних поєднань, безліч колірних відтінків, рух і пульсація кольору роблять живопис живим.


10.01.2016; 21:57
хиты: 100
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь