пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


природа кольору.спектр. кольоровий круг

. Кожен предмет у природі має властивий йому колір. Колір предмета залежить від здатності матеріалу поглинати чи відбивати певну кількість світлових променів, від структури його зовнішньої поверхні (фактури), освітлення і складу світлового променя, який падає на предмет. Кожне тіло здатне поглинати або відбивати промені, що падають на нього, а якщо воно прозоре, то й пропускати їх крізь себе. Колір непрозорого предмета залежить від здатності даного матеріалу поглинати або відбивати промені певної довжини хвилі, а отже, і певного кольору. Якщо предмет поглинає всі промені, що падають на нього, то він здається нам чорним, а якщо відбиває їх,- білим. Предмет, що поглинає всі промені, а червоні відбиває, буде мати червоний колір, а той, що відбиває сині,- синій колір тощо. Світлові промені у просторі розповсюджуються прямолінійно. Зіткнувшись з поверхнею, частина їх відбивається за законом: кут падіння дорівнює куту відбивання. Якщо поверхня рівна, то вона відбиває пучок світла в одному напрямі  Якщо стати з боку пучка відбитого світла, то важко буде розрізнити колір поверхні, оскільки на ній буде видно блиск (відбиток) від джерела світла. Шорстка поверхня  розсіює пучок променів і тому, з якого б боку її не розглядати, побачити блиск (відбиток) джерела світла не можна.

Спектр

Свет, исходящий от солнца или искусственных источников света, сложнейшее явление природы. Попадая на какую-либо поверхность, лучи света претерпевают большие изменения: преломляются, разлагаются на составные части, частично поглощаются и отражаются. Пучок солнечного света, пропущенный через трехгранную стеклянную призму и направленный на белый экран, образует на нем разноцветную полосу, называемую спектром.

Нормальный глаз человека различает в спектре до 130 различных цветов. Ньютон выделил из них только семь: красный, оранжевый, желтый, зеленый, голубой, синий, фиолетовый. Эти цвета в спектре всегда расположены в определенной последовательности и сохраняют постепенные переходы от одного к другому. Свет, исходящий от разных источников, имеет разный спектральный состав. Этим объясняется цвет искусственного освещения. Известно, что цвет света электрической лампы накаливания желтее дневного, который считается белым, а цвет света керосиновой лампы желтее электрического. Цвет современных ламп дневного света близок к дневному. Спектральный состав рассеянного света голубого неба отличается от спектрального состава прямого солнечного света. Спектральный состав цвета влияет на цвет воспринимаемых предметов. Это необходимо учитывать при выполнении живописных работ в условиях различного освещения.

Кольоровий круг

Для зручності вивчення кольорів і виведення законів змішування фарб усі кольори сонячного спектра розміщують по кругу та додають до них пурпурний колір, що утворюється при змішуванні крайніх кольорів спектра(червоного і фіолетового) і якого немає в спектрі.У крузі один колір поступово переходить в інший.Вивчаючи властивості кольорів, російський учений М. В. Ломоносов першийвстановив, що серед великої, кількості хроматичних кольорів є тільки три (червоний, синій, жовтий), яких не можна дістати змішуванням інших кольорів. Ці кольори називають основними. Змішуючи основні кольори, дістають кольори інших тонів. Так, змішуючи червоний і синій кольори, дістають фіолетовий, змішуючи червоний і жовтий — оранжевий, а жовтий і синій — зелений. Фіолетовий, оранжевий і зелений кольори називають змішаними. Змішуючи основні кольори із змішаними, можна дістати нові кольори. На зовнішньому кільці кольорового круга показано три основних і дев'ять змішаних кольорів.


26.12.2014; 09:28
хиты: 665
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь