пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

.Селянська тема у творчості І. Франка (“Панщизняний хліб. “Гриць і панич”, “Ліси і пасовиська”, “Лесишина челядь”, “Добрий заробок”, “Історія кожуха”)

І. Франко написа велику кількість прозових творів із галицького селянства, яке він добре знав, бо сам із нього вийшов.

Тема розорення та пролетаризації селянства майстерно втілена в оповіданні «Добрий заробок» (1881 р.), в якому правдиво показано життя безземельних селян Галичини. Непосильні податки, беззаконня, розорення бідняцьких господарств і пролетаризація селянських мас – все було типовим в Австро-Угорській імперії.

Головний персонаж твору – розумний і дотепний дід Панько, злидар. В оповіданні знайшли глибоке втілення думки автора про те, що в умовах тодішнього капіталістичного ладу зубожіле селянство було беззахисне.

Боротьбу галицького селянства за свої права на ліси й пасовиська широко узагальнює І. Франко, показавши її яу типове явище лихого часу, коли доведені до відчаю селяни вирішили силою домогтися своїх прав: вони вирушили з села, щоб не дати поміщикові зайняти пасовиська, але стихійний селянський рух було придушено силою.

Зображенню життя поневоленого кріпосного селянства та його боротьби за свободу й незалежність Франко присвятив іще декілька творів: «Панщизняний хліб», «Великий шум» та інші, що входять до циклу «З бурхливих літ». Ці твори зображують життя невільних людей, кріпосницькі відносини, зокрема й життя старих людей і вагітних жінок.

У повісті «Борислав сміється», у драмі «Украдене щастя» та ще в багатьох інших творах Іван Франко теж показує трагедію нужденного життя селянства.

Сміливо можна сказати, що ніхто з сучасників І. Франка не зміг змалювати такі реалістичні картини життя селянських мас бідноти й закликати до рішучої боротьби з експлуататорською системою.

64


12.06.2015; 18:21
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь