пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Збірка “Із днів журби” І. Франка. Композиція збірки. Основні мотиви, теми, образи. (“Спомини”, “І знов рефлексії”, “Мамо природо”).

«Із днів журби» — збірка поезій Івана Франка. Видана у 1900 році. Збірка передає складні переживання автора, зумовлені об'єктивними труднощами у здійсненні задуманої громадської програми, а також болісними перипетіями в особистому житті. У збірці «Із днів журби» зібрано все, що з тих чи інших міркувань не ввійшло до попередніх збірок.

Композиція збірки “Із днів журби”типологічно подібна до “Зів’ялого листя”: поділена на три рівновеликі цикли (“Із днів журби”, “Спомини”, “В пленері”, по 12 поезій у кожному), збірка пронизана єдиним настроєм і тематичним ткомплексом.   На відміну від складних і багатокомпонентних “З вершин і низин” або “Мого Ізмарагду”, ця поетична книга належить до “простих”, власне ліричних у доробку Франка. З “ліричною драмою” збірку “Із днів журби” єднає також матриця щоденникової оповіді, внутрішнього діалогу ліричного героя, а ще – трагедія нещасливого кохання.

Цикл «Спомини» із згадуваної збірки свідчить, що І. Франко висловлював свою любов не до абстрактних людей, а до знедолених і кривджених, що зустрічалися йому на кожному кроці. До тих селян, що в них екзекутор забирав останні лахи за податки, до тих жінок, що їх бив панський економ по обличчю за потраву панських посівів, до тих злидарів, що з горя пропивали у корчмі останні пожитки. Яскраво змальовує поет у цьому циклі (вірш «Ось панський двір!») разючі контрасти між бундючним, блискучим панським двором і чорними селянськими халупами, між життям поміщиків і сільських трударів.

«І знов рефлексії, та цур же їм». І. Франко виступає тут проти пустомельства декадентів, що копирсаються у своєму нутрі, «гірш онучки розскубують всяку думку і всякий рух чуття». Поет виступає за цільність погляду письменника на світ, на суспільство, за необхідність віддати всі сили і снагу для людей, для покращання долі трудящих.

Оптимістичним настроєм позначений глибокий за своїм задумом філософський вірш циклу «В плен-ері» — «Мамо-природо». В порівняно невеликому інтонаційному вірші розглядається багато філософських питань: про сутність людського буття, вічність матерії, безмежність простору, місце людини серед природи, вартість людського знання тощо. Висловлюючи важливі тези і антитези, розглядаючи всебічно і пристрасно поставлені питання про суперечність між безмежністю та вічністю рухомої матерії і мізерною обмеженістю в цьому гігантському потоці людського існування, І. Франко приходить до оптимістичних матеріалістичних висновків: Нехай життя — момент
 

55.


12.06.2015; 18:21
хиты: 151
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь