пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. «Нове життя» Данте-перша в західно-європейській літературі любовна автобіографічна психологічна повість.


Поетична слава Данте припадає на його юнацький роман «Нове життя», написаний в 1291 або на початку 1292 року. Складається він з 30 сонетів, пов'язаних прозаїчною розповіддю. Таким чином, психологічний аналіз набуває чіткості, глибини і витонченості. Надихнула Данте на створення цієї поезії Беатріче, я якою він зустрівся у своїх не повних дев'ять років, коли супроводжував свого батька на свято в будинок Фолько Портінарі. Тоді Беатріче було вісім років. Так склалося, що Данте оспівував її все життя. Цей твір — історія любові. Беатріче — ідеал духовного, платонічного кохання. Вона булла одружена з дворянином Симоне де Барді і померла у 1290 році. А Данте довелося одружитися з Джеммі Донаті.
У «Новому житті» поет уникав точних дат, нікого не називав на ім'я, а обмежувався натяками на події, які викликали той чи інший вірш. Це перша в історії західноєвропейської літератури автобіографічна повість, яка розкривала найінтимніші почуття автора.
Зміст його позбавлений будь-якогоруху. Фабула відсутня. Перша зустріч з героями книги відбулася, коли їм виповнилося по дев'ять років. Через 10 років поет знову зустрівБеатріче: вона привітала його легким кивком голови і наповнила невимовним блаженством. Він поспішив до себе в кімнату і написав свій перший сонет. Другого разу зустрівся з нею у церкві і, боячись видати таємницю, зробив вигляд, що цікавиться іншими дамами. Беатріче більше йому не кланялася. Данте вбитий горем. Ось раптом випала можливість побачити її серед інших дам, які прийшли на весілля — і тут Данте відчув неаби яке хвилювання, а Беатріче насміхалася над ним. Поплакавши, він вирішив ніколи не шукати з нею зустрічі, а присвятити себе її оспівуванню, Беатріче — це майбутнє джерело його блаженства. Так відкрилася частина нового життя. Батько Беатріче помер. Поет відгукнувся на цю смерть глибоким співчуттям, хоча хвороба прикувала його до ліжка, і сумні передчуття та думки про смерть турбували його.
Поету принесли звістку про її смерть. Весь світзатьмарився для нього, смерть Беатріче для нього — цевідчуттясуспільного горя, і вінповідомив про цезнатнихгородянФлорен¬ції. Протягом двох років шукав втіхили ше в роботі. Проте погляд однієї дами, яка пожаліла хлопця, наповнили його серце любов'ю, і він зробив її предметом своїх мрій, забув про Беатріче. Але не надовго. Швидко поет повернувся до єдиної і справжньої любові і завершив книгу урочистою обіцянкою увіковічити пам'ять Беатріче поетичним творінням, на яке не надихала його ще жодна інша жінка.
Це перший у Європі психологічний роман, перше втілення того простого і разом з тим складного почуття, яке визначило розвиток найзаповітніших сторін дантівсь кої душі. Любов зворушлива і наївна.
Ім'я Беатріче означало «благословенна». І дійсно, своєю небесною благодаттю жінка з таким ім'ям благословила поета на новее життя


22.12.2014; 19:25
хиты: 147
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь