пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14.Куртуазна література,її провідні риси. Лицарська поезія. Лірика трубадурів:розмаїття жанрів,особливості проблематики,художня своєрідність,вплив на європейську поезію.

 

Поезія трубадурів ставитися до куртуазної поезії, яка склалася до XI-XII ст., Коли остаточно оформився героїчний і естетичний ідеал лицаря. Раніше, ніж де б то не було, куртуазно-лицарський ідеал склався в Провансі. (Цей південний район Франції був фактично незалежний від короля, і, завдяки своєму вигідному розташуванню, самоврядуванню і багатим сусідам, став одним з найбільш розвинених місць в середньовічній Європі). Саме тому поезія трубадурів, воспевавшая лицарів, зароджується в Провансі. Поняття куртуазность включало в себе ввічливість, чемність і правила їх вираження по відношенню як до жінок, так і чоловікам. Сюди входили правила вітання, звертання до жінки або кавалеру, ведення розмови, запрошення до танцю, поведінки в танці, прощання, і т.д.

Слідом за співаками, що вихваляють виключно куртуазне поведінка, з'являються поети, які пишуть про релігію, політику, станової несправедливості і т.д. Однак слід зазначити, що про ці проблеми поети міркують, спираючись на куртуазні цінності (наприклад, той правитель краще, який «куртуазні» і т.д.). А спільною рисою лірики, незалежно від теми творів, стає прагнення до земної радості, і в той же час - до Маале почуттів (з цієї позиції відкривається широкий простір для зіставлення і протиставлення знатних сеньйорів і бідняків, шлюбів з розрахунку і істинної, вільного кохання ).

Пісні складають тепер не тільки бездомні мандрівники, але і осілі ремісники, купці, юристи, ченці, самі лицарі і навіть королі. Віршотворцями могли бути не тільки чоловіки, але і жінки. При цьому всі вони - незалежно від віку, статі, соціального стану - називалися трубадурами.

Крім самих віршів трубадурів, зберігся збірник їхніх біографій. Поряд із точними відомостями в них можна знайти чимало легенд, що показують, як вже в ті часи малювалася життя поета, схильного до надзвичайним почуттям і дивним фантазіям.

За своїм походженням лірика трубадурів пов'язана з народною пісенною творчістю. Для творів трубадурів характерні повтори, образні описи (пейзажу і якогось дії), невеликий об'єм і т.д. Однак провансальська поезія виступає - вперше в історії новоєвропейської літератури - як поезія індивідуальна, як лірика усвідомлює себе особистості. Хоча тут є деякі умовності. Французькі поети намагалися не вкласти у твір свої власні переживання (за любовними зізнаннями не варто ніякого реального життєвого змісту, висловлювані поетом почуття підпорядковуються суворої регламентації), а викласти відомий простий сюжет у новій формі, тобто знайти цю нову форму. (Зауважу, що слово «трубадур» (у сучасних словниках пояснюється як "провансальський поет-співак») походить від дієслова «знаходити»). Звідси - робота над стилем: турбота про милозвучності, химерне побудова строф, складна система рим. Провансальська лірика відрізняється великою вишуканістю. Вірш побудований на певному числі складів і ритмічному русі, створюваному розподілом наголосів (найчастіше зустрічається ямбічний хід). Рима - притому рима точна - обов'язкова, причому вона може зв'язувати між собою як вірші однієї строфи, так і відповідні вірші різних строф.

Строфіка надзвичайно різноманітна, число віршів у строфі і строф у вірші не обмежена жодними правилами. Поети підбирали пишні слова, створювали ряди синонімів. Через це деякі вірші виявлялися не дуже зрозумілими (особливо це ставитися до творів прихильників «темного стилю»), що часто викликало гордість авторів.

Існували різні форми лірики трубадурів, які могли б бути названі і жанровими, так як строфічні структура і система рим віршів зазвичай були пов'язані з їх тематикою. Найголовнішими з цих жанрових форм були: кансона, Сірвента, тенсона, Пастореля, альбу та ін

Трубадури — мандрівні лицарі-поети. Подорожуючи від одного вельможі до іншого, вони оспівували Чарівну Даму, кохання як найвище благо, дароване людям, весну, квітучу природу, свої нерозділені почуття, сум розлуки. У поезії трубадурів Чарівна Дама посідала приблизно таке саме місце, як Мадонна — в релігійній поезії середніх віків. Тільки Мадонна була на недосяжних небесах, а Чарівна Дама — на землі і в серці закоханого. Трубадури оспівували її красу і благородство. Образи Чарівної Дами та закоханого в неї лицаря позначені рисами традиційності. Вона — знатна, красива, благородна заміжня жінка. Він — відданий їй серцем васал.

Кохання високе і низьке. У ліриці трубадурів відображено різні стани розвитку почуттів. Спочатку закоханий лицар — сором’язливий і боязкий; Дама — гордовита й холодна. Потім за вірне служіння і чудові пісні вона дарує лицарю знаки своєї уваги — перстень, рукавичку тощо. Лицарське кохання трубадурів таємне, вишукане, часто нерозділене. Трубадури розрізняли високе і низьке кохання. Високе вони зберігали в серці як священний скарб, низькому ж не надавали значення. Один із трубадурів стверджував, що справжнє — високе — кохання не може бути розділеним.

Проте й чуттєве, тілесне кохання мало місце в поезії трубадурів. Часто поети бачили свою Даму серця у снах-видіннях, вкривали поцілунками її тіло. У середні віки в сяянні земної краси вбачали прояви краси небесної, краси Абсолюту. На фасаді церкви в Сен-Дені на початку XII століття було зроблено напис: «Чуттєвою красою душа звеличується до істинної краси і від землі підноситься до небес».розмаїтість лірики трубадурів. Досконале кохання вимагало досконалих поетичних форм.

Кансона

Кансона (любовна пісня) - це вірш, обмежене у своїй тематиці любовними темами, і відрізняється вишуканим і складним побудовою строфи, що з'єднує вірші різної довжини. Найпоширеніший жанр поезії трубадурів. Часто відрізняється умовністю і вузькістю емоційного змісту, одноманітністю і бідністю поетичних образів. Нерідко звернена до знатної покровительці поета, кансона перетворюється на форму своєрідного феодального служіння не стільки самої пані, скільки її чоловікові.

Для любовної пісні характерні «весняні заспіви» (поет починає свою пісню з опису весни, пташиного щебету і распускающейся зелені). Це показує, наскільки тісно кансона була пов'язана з народною лірикою.

Найбільш традиційний для кансони сюжет - нарікання співака, безмовно закоханого в знатну даму (Бернард де Вентадорн, Пейре Відаль). У Маркабрюна і його послідовника Пейре Карденаля можна знайти пісні, виконані нападок на жінок і на любов («любов'ю в кандали не взято», «ніколи не кохав»). Їх твори відрізняються більшою щирістю вираження, свіжістю образів, глибокою емоційністю, але і вони не вільні від умовностей куртуазної любові («я нічого для одного не шкодувала» - ідеальна жінка і Беатріс де Діа; «щебет птахів ... троянди» - традиційний пейзаж у Рюдель ).

 

Сірвента

Сірвента (службова пісня) - строфическая, полемічна по тону пісня; розробляє теми політичні чи суспільні, також часто містить особисті випади поета проти його ворогів.

Цей жанр поезії трубадурів менш умовний і більш насичений конкретним життєвим матеріалом. Сірвенти відрізняються соціальною, загостреністю; нерідко перетворюються на агітаційні твору або в памфлети. Кращий і найвідоміший з авторів Сірвента - Бертран де Борн, один з політичних діячів провансальської військової аристократії. Сірвенти служили йому одним із засобів феодальної боротьби, тому носять вузький феодально-аристократичний характер. Деякі твори де Борна насичені описом живописних і динамічних картин битв («під Немовчний брязкають мечі ... біг збожеволілих коней»), інші мають яскраво-виражений сатиричний характер («мужики, що злі та грубі, на дворянство точать зуби ...»).

Інший трубадур Пейре Карденаль у своїх сатиричних піснях таврує гордість і твердосердя багатіїв і знаті, висловлює симпатії до бідного і безправного люду, обурюється на французькі війська і інквізицію, зраджували розгрому альбігойців. А в піснях Гільєльмо Фігейра, сучасника Пейре Карденаля, можна знайти висловлювання, спрямовані проти папства і ченців.

Пастореля

Пастореля (пісня про пастушці) - лірична п'єса, віршований діалог юнаки та дівчата, якому передує невелика вступ, що описує ситуацію зустрічі. Для Пастореля типові згадки про весняні обряди, наявність приспіву і інші фольклорні особливості. У коло дійових осіб вводяться люди селянського стану. Зазвичай сюжетну схему утворює спір селянки або пастушки з лицарем-поетом, охочим задовольнити раптово спалахнула пристрасть: в одних випадках дівчині вдається спритними промовами позбутися від настирливого ухажівателя, в інших - він добивається бажаного обіцянками і прямим насильством. Іноді Пастореля може набувати комічний характер (дівчина кличе на допомогу односельців, які, прибігши з вилами та киями, змушують лицаря ганебно відступити), іноді і трагічний (лицар їде, дівчина залишається збезчещеної). У деяких випадках куртуазний герой усувається (суперечка йде між пастухом і пастушкою) чи п'єса набуває дидактичний характер (поет-лицар вислуховує настанови поважного пастуха). Інший поширений тип Пастореля - так звана «описова Пастореля», або «Пастореля-сценка». Куртуазний поет виступає тут в якості спостерігача, який малює весняне свято і селянське веселощі.

Великим майстром у жанрі Пастореля був Маркабрюн.

Альба

Альба (ранкова зоря) - строфическая пісня, що змальовує розставання закоханих вранці, після таємного побачення; пов'язана з весільним фольклором і весільними народними обрядами. Часто альбу отримує форму діалогу коханих, монологу сторожа або скарг одного з коханих; характерний повтор слова «alba» - зоря. Найбільш відомі альби Гіраутом де Борнейля, Бертрана Аламанского і Гаусельма Файдіта.

Плач Плач виражає печаль поета з приводу смерті близької йому людини або якого-небудь важливого сеньйора. Плачі наповнені вихвалянням переваг померлого («щедрий він був ... нечуваною відвагою він горів») і голосіннями. Неодмінний атрибут плачу - згадка про те, що весь світ уболіває про спочилого («день як ніби потемнів», «сумує душа у всіх»). Найбільш ілюстративним прикладом є плач Бертарана де Борна.

Тенсона Тенсона (прю стати) - суперечка між двома поетами на любовну, літературну чи філософську тему. При цьому кожен поет вимовляє по строфі, як у живому діалозі. Також зустрічається назва партімен (розділ). Приклад тенсона - диспут між Гірнаутом де Борнейлем і Рамбаутом Оранським.

Балада

Балада (танечна) - ритмічна пісня, зазвичай супроводжується приспівом. Зберігає в словах і музиці багато рис, що підтверджують її зв'язок з народними хороводними піснями; в одній анонімної баладі прямо згадується «квітнева королева», традиційний персонаж народних весняних обрядів.

Існувало й багато інших, другорядних жанрів. Наприклад, ескондідж (виправдання) - пісня, в якій поет виправдовується перед своєю дамою; дескорт (розбіжність) - пісня з безладною композицією, що передає збентежене стан поета; романс - ліро-епічний жанр, що демонструє ставлення автора до певної події та ін Така велика кількість поетичних жанрів супроводжувалося суворої регламентацією їх тематики і словесної форми. Правда, у трубадурів зустрічаються спроби подолати жанрові трафарети, створювати нові жанри або по-новому трактувати старі. Так на противагу альбом створює Серена (вечірня пісня). Ук де ла Баккаларіа задається метою створити альбу «на новий лад», де він посилає прокляття не ранкової зорі, розлучає закоханих, а нічному мороку, повного самотності нерозділеного кохання; Раймбаут де Вакейрас становить дескорт на п'яти говірками, щоб таким шляхом змішування мов висловити засмучений стан своєї душі.Вплив поезії трубадурів на культуру Європи. У XIII столітті починається занепад провансальської поезії, який прискорюється з нападом на багатий Прованс північних французьких баронів. Двадцятилітня війна зруйнувала Прованс і спричинила втечу трубадурів до Італії, Іспанії, Німеччини. їхня творчість поширюється в цих країнах. Особливо значним був вплив трубадурівна італійську культуру, зокрема на Данте і Петрарку. А з лірикою Петрарки — на європейську поезію загалом. У наступні століття лірикою трубадурів захоплювались, перекладали і наслідували її в німецькій літературі — Генріх Гейне, у французькій — Артюр Рембо, у російській — Олександр Блок.


22.12.2014; 19:25
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
лингвистика и языки
филология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь