пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості Японського мілітаризму.

В обстановці економічних потрясінь і посилення розбіжностей у правлячому таборі японського суспільства пануюча в країні фінансова олігархія все більше прагне до сильної влади, до відкритої військової диктатури.
Після періоду відносної лібералізації політичного режиму полуабсолютистської держави з кінця 20-х-початку 30-х років починається поворот Японії до фашизму, який закінчився встановленням уроки другої світової війни відкритої монархо-фашистської диктатури.
В 30-і роки приймається ряд законів, спрямованих на подолання конкуренції, укладення угод між крупними фірмами про квоти виробництва, про контроль над розповсюдженням продукції і встановленням цін.
Вводиться державний контроль над фінансами, торгівлею, транспортом, робочою силою тощо.
Ці заходи японського уряду стали надалі основою економічної політики військово-фашистського режиму.
Яскравим показником фашизації Японії стає бурхливе зростання фашистських рухів, які створювалися при прямій підтримці правлячої верхівки.
Характерною рисою японського фашизму була та, що він не був наслідком державного перевороту чи конституційного захоплення влади фашистською партією. Він був введений конституційним урядовим шляхом створення в 1940 р. «нової політичної структури». Першим кроком до її панування була ліквідація будь-якої легальної опозиції військово-фашистському курсу уряду, розпуск парламентських політичних партій.
На відміну від Німеччини й Італії, у Японії не була створена єдина фашистська партія. Головним елементом «нової політичної структури» стало напівбюрократичне заснування «Асоціації допомоги трону», на чолі якої стояв прем’єр-міністр.
Специфічною особливістю фашистського режиму в Японії було і те, що не партія контролювала армію (як, наприклад, у Німеччині), а навпаки, армія контролювала партію.
Нарешті, військово-фашистському режиму Японії була властива і така особливість, як збереження сильної монархічної влади.
Збереглися пов’язані з монархією її атрибути типу Таємної ради, Міністерства імператорського двору, особливих привілеїв військової еліти, аристократії, придворних.

 

 

 

 

 


28.12.2014; 22:22
хиты: 310
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь