пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Перша світова війна та її наслідки.

Перша світова війна продемонструвала кризовий стан цивілізації. Дійсно, в усіх воюючих країнах згорталася демократія, звужувалась сфера ринкових відносин, поступаючись місцем жорсткого державного регулювання сфери виробництва і розподілу в його крайній етатистським 1 формі. Ці тенденції суперечили господарським основам західної цивілізації.

Не менш яскравим свідченням глибокої кризи були кардинальні політичні зміни в ряді країн. Так, слідом за Жовтневою революцією в Росії прокотилися революції соціалістичного характеру у Фінляндії, Німеччини, Угорщини; в інших країнах відзначався небувалий підйом революційного руху, а в колоніях - антиколоніального. Це як би підтверджував прогноз засновників комуністичної теорії про неминучу загибель капіталізму, про що також свідчили виникнення Комуністичного 3-го Інтернаціоналу, 21/2-го Соціалістичного Інтернаціоналу, прихід до влади в багатьох країнах соціалістичних партій і, нарешті, міцне завоювання влади в Росії більшовицької партією.

Перша світова війна стала каталізатором індустріального розвитку. За роки війни було виготовлено 28 млн. гвинтівок, близько 1 млн. кулеметів, 150 тис. гармат, 9200 танків, літаків тисячі, створений підводний флот (тільки в Німеччині за ці роки було побудовано понад 450 підводних човнів). Військова спрямованість індустріального прогресу була очевидною, наступним кроком стало створення техніки та технологій для масового знищення людей. Втім, уже в роки Першої світової війни були проведені жахливі досліди, приміром, перше застосування хімічної зброї німцями в 1915 р. в Бельгії під м. Іпр.

Наслідки війни було катастрофічними для народного господарства більшості країн. Вони вилилися в повсюдні тривалі економічні кризи, в основі яких лежали гігантські господарські диспропорції, що виникли у воєнні роки. Тільки прямі військові витрати воюючих країн становили 208 млрд. доларів. На фоні повсюдного падіння цивільного виробництва і життєвого рівня населення йшло зміцнення і збагачення монополій, повязаних з військовим виробництвом. Так, німецькі монополісти на початок 1918 р. акумулювали як прибуток 10 млрд. золотих марок, американські - 35 млрд. золотих доларів і т. д. Закріпившись за роки війни, монополії дедалі більше почали визначати шляхи подальшого розвитку, що ведуть до катастрофи західну цивілізацію. Підтвердженням цього є тези виникнення та поширення фашизму.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


28.12.2014; 22:22
хиты: 345
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь