пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Французька буржуазна революція та утворення буржуазії у Франції.

Причинами революції були:
1. конфлікт між продуктивними силами та феодальними відносинами;
2. більшість населення через численні податки, повинності та безробіття вели злиденне життя. Не задоволення викликала юр. нерівність і станові привілеї;
3. загальна криза абсолютизму: щорічний дефіцит у королівській скарбниці, постійно збільшувалися податки, знецінювалися гроші; королівська ж влада витрачала великі гроші на утримання двору, ведення війн та інші потреби;
4. ідеологія французького Просвітництва
49. Визначальні періоди, етапи буржуазної революції (Франція)
Французька буржуазна революція має назву Великої. І це цілком вірно, тому, що на відміну від англійської та американської буржуазних революцій знищила всі феодальні пережитки й сприяла запровадженню конституційного ладу й демократичних принципів організації державної влади. Велика французька революція справила надзвичайно великий вплив на підсилення соціального прогресу в усьому світі. Ті принципи, що їх висунули, та до певної міри реалізували французькі революціонери, мають неабияке значення і до сьогодення.
Провідною революційною силою був третій стан. Безпосередньо очолювала революційну боротьбу буржуазія. Вона висувала революційні гасла і вказувала шляхи до їх вирішення. Той факт, що ці гасла були суто буржуазними й обумовив буржуазний характер французької революції. В той же час до боротьби активно залучалося селянство, найманні робітники, які мали свої цілі в революційних змаганнях.
Контрреволюційними силами були дворянство та духовенство, які відстоювали недоторканість абсолютизму як гаранту збереження феодального ладу. В цьому полягає одна з відмінностей Великої французької революції. (В Англії та Америці частина дворянства виступала за революційні перетворення, що й обумовили недоконаність цих революцій).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


28.12.2014; 22:22
хиты: 297
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь