пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Держава і право Стародавнього Китаю.

органи влади стародавнього Китаю
Всесилля бюрократичного апарату на чолі з китайським імператором, централізація, тотальний поліцейський контроль на особистою, широта економічних функцій держави й інші чинники дозволяють говорити про збереження й у середньовіччя своєрідної форми китайської держави – «східної деспотії» із необмеженою монархічною формою правління.
На чолі китайської держави стояв імператор, який зосереджував у своїх руках вищу законодавчу і судову владу. Трон переходив у спадщину старшому сину імператора, інші сини отримали князівства – уділи, землі яких вважалися їх власністю.
Управління країною здійснювалося трьома відомствами – палатами: одна уявляла органи виконавчої влади, дві інші готували й оприлюднювали імператорські укази.
До першої групи відомств відносилися: відомство чинів, відомство обрядів, відомство фінансів.
До другої: військове відомство, відомство покарань, відомство робіт.
Важливе місце серед державних установ займала палата інспекторів, завданням якої було спостереження за центральним та місцевим апаратом.
Імперія була розподілена на провінції, округи, повіти. На кожному з цих рівнів була своя організація чиновників, які призначалися і зміщалися центром.
У середньовічному Китаї судові справи розглядалися як у власне судових органах, так і в органах адміністративних, що виконували судові функції.Історія Стародавнього Китаю поділяється на чотири періоди, пов'язаних з проявом певної династії: 1) Шан (Інь) - XVI 11-Х11 вв. до н.е., 2) Чжоу - 12 у. до н.е. - 221 р. до н.е.; 3) Цінь - 221 р. до н.е. - 207 р. до н.е.; 4) Хань - 206 р. до н.е. - 220 р. н.е. Протягом четвертого періоду починається процес переростання рабовласницького держави в феодальне. 
Освіта давньокитайського держави було пов'язано з завоюванням "(згідно з китайською традицією) племен Шан сусідніх племен. Необхідність утримання в покорі підкорене населення активізувало процес складання держави. 
Державний лад перша давньокитайського держави з часом трансформувався в класичну східну деспотію. Цар був зосередженням вищої державної влади, командувачем військом, вищою судовою інстанцією, верховним жерцем, провідним своє походження від бога. Вищі посади в державному апараті займали родичі царя, а більш дрібні - суддів, писарів, податківців та інших - професійні чиновники. 
Вищий щабель соціальної ієрархії займав цар (Ван). Потім йшли Шанская рабовласницька аристократія і жрецтво. Наступний щабель займала рабовласницька аристократія підкорених племен. Залежно від близькості до царя аристократія володіла титулами, які давали право на певні привілеї. 
Основну частину населення становили вільні общинники. У період держави Шан (Інь) громада відігравала велику роль. Общинне землекористування було організовано за системою "колодязних полів".Всі землі ділилися на дві категорії: "громадське" поле і "приватні" поля. "Громадське" поле оброблялося спільно всією громадою, весь урожай надходив старості громади і потім царя, "Приватні" поля були в індивідуальному користуванні сім'ї, в її розпорядженні був і весь урожай. Вся земля розглядалася як державна власність і була в розпорядженні царя. У приватній власності перебували раби, будинки, знаряддя праці
Рабами могли володіти як приватні особи, так і держава. Джерелами рабства були: військовий полон, продаж за борги, звернення в рабство за деякі злочини, отримання рабів як дань. Раби перебували на становищі худоби. Вони не могли мати ні сім'ї, ні майна. 
У період царства Чжоу цар як і раніше є верховним власником землі, але володіння рабовласницької знаті поступово перетворюються у приватну власність, яку можна було відчужувати, здавати в оренду, заставляти. Для простих общинників продовжувала зберігати своє значення громада. 
У період Чжоу китайська держава зазнало ряд істотних трансформацій і в кінцевому рахунку розпалося на окремі самостійні держави, які вели між собою постійну боротьбу. [Докладніше про цей період читайте: Крашеніннікова Н.А. Історія права Сходу. М., 1994. С.46-69]. 
У III в. до н.е. переможцем у цій боротьбі стає держава Цінь, яке перетворюється в сильну централізовану державу. Особливе значення для посилення Циньского держави мали реформи Шан Яна-сановника цинского держави. З метою централізації держави адміністративний поділ було побудовано за територіальною ознакою, узаконена вільний продаж і покупка землі, встановлено оподаткуваннявідповідно до кількості оброблюваної землі, було переозброїти та реорганізовано військо. У кожну з 36 освічених областей були призначені за два управителі військовий і цивільний, колишня аристократія була поставлена ​​під найсуворіший контроль. Критерієм знатності стали багатство і державні заслуги, старі титули були знищені. Були введені суворі закони, які карали за найменші провини. 
Але і ця держава виявилося недовговічним. Гострі соціальні протиріччя і народні повстання привели до ліквідації в 209 р. до н.е. циньской монархії. 
Один з керівників повстання, сільський староста Лю Бал став засновником нової династії Хань. 
Царями нової династії були зроблені неодноразові спроби послабити гостроту соціальних протиріч. В кінці 1 ст. до н.е. імператором Айді були введені обмеження на розмір земельних володінь і число рабів, що знаходяться у власності. Ніхто не міг мати більше 138 гектарів землі і 200 рабів. 
Найбільшу популярність здобули реформи Ван Мана. Захопивши владу в результаті державного перевороту, в 9 р. н.е. Ван Ман проголосив себе імператором. 
Реформи Ван Мана заборонили купівлю-продаж землі, яка була оголошена царської, відновлена ​​система общинного землеволодіння, заборонено купівлю-продаж рабів. Але одночасно збільшилася кількість державних рабів. Було запроваджено державне регулювання ринкових цін і відсотків по позиках. Проведена грошова реформа і введені нові податки. Ван Ман прагнув зосередити в руках держави всі джерела доходу і створити сильну бюрократичну імперію. 
Був збільшений апарат державних чиновників, призначення на посади стало практикуватися на екзаменаційній основі. 
Але запобігти криза рабовласницького держави всі ці реформи, звичайно, не могли. 
Спочатку право Стародавнього Китаю базувалося на нормах звичаєвого права з доповненнями норм, сформованих на основі окремих судових рішень і постанов центральної влади. 
Найбільший вплив на розвиток права Китаю надали конфуціанство і школа легистов. Конфуціанство визнавало переважаюче значення моралі над правовими нормами, ототожнювали право з кримінальним законом. Легісти навпаки, надаючи великого значення правовим нормам, намагалися поширити їх дію на всі випадки життя. Вони проповідували рівність всіх перед законом, невідворотність покарання для всіх, висували ідею сильної держави. 
Кінець рабовласницького періоду в історії Китаю відзначений появою численних збірників права. 
Види власності в Стародавньому Китаї характеризувалися еволюцією від общинних форм до приватної власності, перш за все на землю і рабів. Особливістю Китаю була наявність великої державної власності як не землю, так і на рабів. 
Розвиток товарно-грошових відносин супроводжувалося розвитком договірної практики. При вчиненні торговий угод було потрібно укладання договору в письмовій формі, крім того сплачувалася грошова мито. З розвитком лихварства набуває поширення договір позики, який оформлявся борговою розпискою. Крім того були відомі договору дарування,. оренди землі, особистого найму та ін 
Для сімейного права Стародавнього Китаю була характерна патріархальна сім'я з абсолютною владою батька, багатоженство, культом предків. Жінка цілком перебувала під владою чоловіка, не мала ніякої власності і була обмежена у праві спадкоємства. Шлюби укладалися за рішенням батьків. 
Кримінальну право Китаю виділяло серед величезного числа злочинних діянь (джерела виділяють їх понад 3000) такі види злочинів: 1) проти держави (заколот, змова), 2) релігійні (шаманство, викидання попелу на вулицю), 3) проти особи (вбивство, нанесення тілесних ушкоджень); 4) військові (неявки до встановленого терміну на місце збору, не прояв мужності воїном); 5) проти власності (крадіжка, грабіж, забій чужої худоби). 

Основною метою покарання було залякування. Практикувалися тілесні покарання в поєднанні зі смертною карою. У період держави Чжоу було виділено п'ять основних покарань: "Мосіна" - таврування тушшю на обличчі, "исин" - відрізання носа, "фейсін" - відрізання ніг, "чужин" кастрація для чоловіків і перетворення жінок у рабинь-затворниць, "данісін" - відрубування голови. Крім того застосовувалися такі покарання як биття палицями і батогами, відрізання вух, виколювання очей і т.п. 
Суд у Китаї не був відділений від адміністрації. Верховним суддею був імператор. На місцях судили представники місцевої адміністрації. Були чиновники, зобов'язані розшукувати злочинців, вести війну з злодіями і злочинцями, начальники тюрем та особи, що приводили у виконання судові рішення. 
Процес носив обвинувальний-змагальний характер, але починаючи з періоду Цинь в судовому процесі посилюються елементи розшукового процесу. Пізніше цей вид процесу став основним

 


28.12.2014; 22:22
хиты: 369
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
всемирная история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь