пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Право на селекційні досягнення.

 Важливим напрямом розвитку економіки в аграрному секторі, є селекційні дослідження, які є об'єктами інтелектуальної власності. Селекція - це виведення людиною нових або поліпшення тих, що вже існують, порід тварин і рослин. Правова охорона селекційних досягнень, окрім ЦК Укр. здійснюється: Міжнародною конвенцією про охорону селекційних досягнень (1961), Законами Укр. "Про охорону прав на сорти рослин", "Про племінну справу у тваринництві" та ін. Об'єктами права інтелектуальної власності на селекційні досягнення є: сорт рослин і порода тварин. Сорт - це окрема група рослин у межах нижчого з відомих ботанічних таксонів, яку, незалежно від того, задовольняє вона повністю або ні умови надання правової охорони: може бути визначено ступенем вияву ознак, що є результатом діяльності певного генотипу або комбінації генотипів; можна відрізнити від будь-якої іншої групи рослин ступенем вияву принаймні однієї з цих ознак; можна розглядати як єдине ціле з погляду її придатності для відтворення в незмінному вигляді цілих рослин сорту.

Об'єктом права на сорт є і селекційне досягнення у рослинництві, яке відповідає умовам патентоспроможності, тобто є: новим; вирізняльним; однорідним; стабільним. Експертизу на патентоспроможність сорту проводить Держ. комісія Укр. з випробовування та охорони сортів рослин Міністерства аграрної політики Укр. Порода тварин - створена людиною чисельна група тварин загального походження, яка має генеалогічну структуру та властивості, що дають змогу відрізнити її від інших тварин цього самого виду і кількісно достатні для розмноження як однієї породи. Заявка на нову породу подається до Міністерства аграрної політики Укр., де вона підлягає експертизі. Якщо експертиза підтверджує патентоспроможність породи, то видається правоохоронний документ. Суб'єктами права інтелект. власності на сорт рослин, породу тварин є: автор сорту рослин, породи тварин; ін.

особи, які набули майнових прав інтелект. власності на сорт рослин, породу тварин за договором чи законом. Право інтелект. власності на сорт рослин і породу тварин становлять: особисті немайнові права, засвідчені держ. реєстрацією; майнові права інтелект. власності, засвідчені патентом; майнове право інтелект. власності, засвідчене держ. реєстрацією. ЦК Укр. встановлює такі строки чинності майнових прав інтелект. власності на сорт рослин і породу тварин: 30 років (35 - для дерев та винограду), починаючи з 01.01. року, наступного за роком держ. реєстрації.


25.12.2014; 22:27
хиты: 140
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь